Dit blijkt uit de landbouwtelling van het CBS. Deze drie groenten zijn samen goed voor meer dan 1800 hectare van het ruim 440o hectare beschikbare glastuinbouwareaal in dit land. De trostomaat wordt het meest geteeld. Daarna volgen de rode paprika’s en de (groene) komkommers.
Verder worden er natuurlijk allerlei andere soorten tomaten, paprika’s, komkommers en aardbeien in de kas of onder plastic tunnels geteeld.
In Nederland wordt op ruim 4400 hectare groenten verbouwd onder glas. Het betreft hier de zowel de teelt van groenten in kassen als plastic tunnels. Het grootste areaal beslaat de trostomaat (929 hectare) die 21% van de grond in de glastuinbouw inneemt. Daarna volgen de rode blokpaprika en de komkommer met respectievelijk 714 en 570 hectare.
Drie kwart groenten in glastuinbouw
In de glastuinbouw is zo’n 5% van het groentenareaal te vinden. In de gemeente Westland is het grootste areaal cultuurgrond in gebruik voor de teelt van groente (37%), daarna volgen Lansingerland (21%) en Hendrik-Ido-Ambacht (16%).
De glastuinbouwsector was in 2016 goed voor ongeveer 75% van de productie van groenten. In totaal werd er in dat jaar ruim 1,7 miljard kilo groenten geoogst, ongeveer 12% meer dan tien jaar daarvoor. Met een productie van ongeveer 900 miljoen kilo was de tomaat de meest geoogste kasgroente.
Grootste deel bedrijven glastuinbouw actief in aardbeienteelt
Van de bedrijven in de groentenglastuinbouw houdt 19% (240 bedrijven) zich bezig met de teelt van aardbeien. Na de aardbei legt het grootste deel van de bedrijven zich toe op de teelt van de komkommer (210) en de trostomaat (140).
In Nederland telen 1 250 bedrijven groenten onder glas. Dat is 36% van alle glastuinbouwbedrijven. De overige bedrijven in de glastuinbouw zijn onder andere actief in de bloemkwekerij, de boomkwekerij en de fruitteelt.
Geef een reactie