De afgelopen jaren is de financiële positie van de juridische dienstverleners verzwakt. Zo nam de operationele winstmarge van de sector tussen 2010 en 2014 af van 21,1% tot 18,4%. Dit meldt het ING Economisch bureau. Terwijl het aantal aanbieders fors toenam.
Het aantal aanbieders van juridische dienstverlening is in de afgelopen 8 jaar flink toegenomen van 2200 naar meer dan 5500.
Die aantallen geven geen indicatie van de groei van de sector, integendeel. Tot 2009 groeide de sector gemiddeld 4% per jaar, daarna ligt dat percentage op nauwelijks 1% per jaar. De ING-onderzoekers wijzen in dit kader op prijsdruk op de advocatentarieven, het instorten van de woningmarkt en veel minder fusies en overnames waardoor de vraag naar deze dienstverlening afnam. Van de 20 grootste advocatenkantoren kon de helft in de afgelopen 5 jaar geen groei noteren.
Technologie
Ook in deze markt constateren de onderzoekers van de ING dat nieuwe, innovatieve kantoren ICT inzetten om een marktpositie te veroveren. Deze zogenoemde legal tech spelers, willen met een platform of software een positie op de markt veroveren. Daarbij gaat het om online juridische dienstverlening, meer zelfbediening en online toegang tot dossiers. Bij bestaande spelers ligt door tariefdruk vooral de nadruk op de inzet van technologie voor efficiencyverbetering.
Klanten veranderen, bijvoorbeeld in hun voorkeur voor digitale dienstverlening. Online diensten afnemen is steeds normaler. Juridische dienstverleners als advocaten, notarissen en deurwaarders zullen zich steeds meer gedwongen zien om technologie in te zetten om de klant beter van dienst te zijn, bijvoorbeeld door meer zelfbediening en online toegang tot dossiers te bieden. Dit is een flinke uitdaging voor de sector, omdat dit, volgens de onderzoekers van de ING, niet in het DNA zit. Technologie kan helpen om klanten beter op de hoogte te houden en een consistente ervaring te creëren. Een betere klantervaring kan uiteindelijk leiden tot aanbevelingen en meer klandizie, vergelijkbaar met hoe reviews in de hotelbranche tot meer boekingen leiden.
Klantreis is belangrijker dan de uiteindelijke bestemming
‘De juridische sector richt zich nog steeds teveel op haar uiteindelijke dienst. Met de opkomst van nieuwe spelers is het zaak om dichter op de klant en haar beleving te zitten. Om precies te weten op welk moment je waarde toevoegt voor de klant. Dit kan bijvoorbeeld door de inzet van slimme technologie om gegevens te verzamelen en te analyseren. Het goed begrijpen van de klantreis gaat ervoor zorgen dat technologie geen bedreiging is, maar een verrijking en aanvulling op het bedrijfsmodel van de juridische dienstverlener’, aldus Sasja Winters, sectormanager zakelijke dienstverlening van ING. Het hele onderzoek kunt u hier lezen: Sectoronderzoek Juridische Dienstverleners ING.
Geef een antwoord