Technologische innovatie wordt gezien als één van de belangrijkste krachten die de financiële sector in de komende jaren zal beïnvloeden. Innovaties in betalingsverkeer, kredietverlening, vermogensbeheer en verzekeren vormen uitdagingen voor de verdienmodellen van gevestigde financiële instellingen, maar bieden ook tal van kansen. DNB onderneemt actie om de positieve bijdragen van technologische innovatie te faciliteren en tegelijkertijd de potentiële risico’s hiervan te adresseren.
Dat stelt de toezichthouder in haar onderzoeksrapport ‘Technologische innovatie: kansen en risico’s voor de financiële sector’. Het rapport vormt de basis voor het Position paper dat DNB heeft ingebracht in de ronde tafel FinTech van de Vaste Tweede-Kamercommissie van Financiën op donderdagmiddag 21 januari.
Impact innovaties
Het rapport bespreekt de impact van technologische innovatie op de financiële sector en de implicaties voor het toezicht. Uit een analyse van drie scenario’s komen meerdere positieve effecten van innovatie naar boven. Zo kan innovatie tot meer concurrentie in de financiële sector leiden. Dit kan de diversiteit vergroten, de marktconcentratie verminderen en leiden tot meer keuzemogelijkheden voor consumenten.
Risico’s innovaties
Ook toont de analyse aan dat er potentiële risico’s aan technologische innovatie kleven. Zo kan innovatie de verdienmodellen (strategisch risico) en de stabiliteit van ICT-systemen van de gevestigde partijen onder druk zetten. Ook kan innovatie tot concentratierisico’s leiden, bijvoorbeeld als een nieuwe speler grote delen van de financiële dienstverlening gaat domineren. Daarnaast maakt innovatie uitgebreidere analyse van klantgegevens mogelijk, wat privacyrisico’s met zich meebrengt.
Vervolgstappen
Het DNB-onderzoek beveelt drie vervolgstappen aan die bijdragen aan het faciliteren van technologische innovatie en tegelijkertijd de potentiële risico’s hiervan adresseren. Ten eerste gaat de DNB onderzoeken hoe zij haar toezichtaanpak beter kan aansluiten op de veranderende financiële sector. Ook gaat de toezichthouder nog actiever de dialoog met andere stakeholders aan. En als derde vervolgstap gaat de DNB haar kennis op het gebied van technologische innovatie vergroten.
Holland FinTech
Ook Holland FinTech, een onafhankelijke organisatie die streeft naar versnelling van financiële innovatie en naar transparante, toegankelijke en efficiënte financiële dienstverlening, heeft een Position paper opgesteld met een aantal beleidsaanbevelingen voor de overheid om het Fintech ecosysteem te laten bloeien. Volgens de organisatie gaat de groei van het FinTech ecosysteem nog niet snel genoeg. Holland FinTech ziet graag dat de overheid meedeelt in de ambitie tot groei voor de “BV Nederland” en dat er wordt samengewerkt aan de realisatie. Volgens Holland FinTech is dat de enige manier om op structurele wijze kennis op te doen van deze ontwikkelingen en een zo groot mogelijke invloed uit te oefenen op de partijen die de Europese markt (en dus de Nederlandse) betreden. Daarom heeft de organisatie een aantal beleidsaanbevelingen voor het Fintech ecosysteem benoemd.
Zo beveelt de organisatie in het manifest de overheid aan om Fintech in te passen in het wetenschap- en innovatiebeleid, met support voor onderzoek, onderwijs, valorisatie, startups en groeibedrijven. Het stimuleren van kennis en innovatielabs voor thema’s als API’s (PSD2), blockchain, big data, privacy en security in Fintech draagt volgens de organisatie ook bij aan een versnelling van het Nederlandse FinTech-landschap. Ook ziet Holland FinTech graag dat de overheid in Europa pleit voor (geharmoniseerde) wetgeving die internationaal zakendoen (o.a.) voor Fintech eenvoudiger maakt.
Als de overheid de aanbevelingen overneemt dan draagt dat volgens de organisatie bij tot innovatie, werkgelegenheid, economische groei, verhoging effectiviteit toezichthouders, stijgende arbeidsproductiviteit en waardevolle kennis over de economie van morgen.
Geef een reactie