Het verschil in beloning van commissarissen verschilt behoorlijk. Verdient de commissaris bij een beursonderneming gemiddeld ruim 56 duizend euro, bij onderwijsinstellingen is dat rond de 6 duizend euro.
Dat blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Commissarissen Onderzoek, gedaan onder 387 commissarissen en toezichthouders uit meerdere sectoren.
Beloning commissarissen
Ondanks dat 51% van de commissarissen tevreden is over zijn huidige vergoeding, vindt ook 43% van de commissarissen dat om de kwaliteit van het intern toezicht te doen stijgen de beloning van commissarissen omhoog moet. Gemiddeld verdient de commissaris bij een beursonderneming het meest, ruim 56 duizend euro. Commissarissen bij niet-beursondernemingen, coöperaties, familiebedrijven en pensioenfondsen verdienen tussen de 20 duizend en 26 duizend euro. Bij zorginstellingen, woningcorporaties en onderwijsinstellingen is dat gemiddeld rond de 9, 12 en 6 duizend euro.
Uurtarief
Gemiddeld zouden de commissarissen een stijging van 25% passend vinden. Dit wordt onderbouwd door een (fors) verzwaard takenpakket en toegenomen tijdsbesteding. De huidige beloning varieert tussen de 45 euro tot 220 euro per uur. Gemiddeld besteedt een commissaris ruim twee dagen per maand (18 uur) aan zijn commissariaat. Dit stijgt al enkele jaren. Aan het commissariaat bij beursondernemingen en coöperaties wordt de meeste tijd besteed (ongeveer 30 uur per maand, dus ongeveer een dag per week).
Variabele beloning
Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de commissarissen een variabele beloning niet effectief vindt, 33% vindt juist van wel. 53% is van mening dat variabele beloning perverse prikkels geeft, maar 25% is het hiermee juist oneens. Ook vindt helft van de commissarissen niet dat een variabele beloning zorgt voor juiste prioriteitstelling, maar weer zegt 28% dat het hier juist wel aan kan bijdragen.
Volgens de onderzoekers tonen de resultaten uit het onderzoek aan ‘dat topbeloningen nog steeds een onderwerp is dat vanuit verschillende perspectieven bekeken kan worden. Het is van belang dat door dialoog we van elkaar weten wat deze perspectieven zijn zodat er een open en transparante dialoog over gevoerd kan worden. Het debat lijkt nu vaak te verzanden in algemeenheden en vooringenomen standpunten.’
Geef een reactie