De einddatum van woonlastenverzekeringen die voor 2015 zijn afgesloten, sluit niet aan bij de steeds hogere AOW-leeftijd. Dit stelt de Vereniging Eigen Huis, de belangenbehartiger van woningbezitters. Een woonlastenverzekering keert uit bij inkomensdaling als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.
Met zo’n verzekering kunnen gedurende een bepaalde periode (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten worden betaald. Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat de meeste verzekeringen deze risico’s dekken tot 65 jaar, terwijl de AOW-leeftijdgestaag oploopt tot inmiddels 67. Langer moeten doorwerken betekent daarom in veel gevallen het voortijdig wegvallen van de verzekering. De vereniging vindt dat verzekeraars actief moeten informeren over het ontstane gat en met oplossingen moeten komen om dit te dichten. Nieuwe polissen moeten, zoals ING nu doet, automatisch en flexibel een AOW-leeftijd verhoging door de overheid volgen.
Verzekeraars moeten in actie komen
Vereniging Eigen Huis wil niet dat verzekeraars alleen voor nieuwe verzekeringen de einddatum op 67 jaar stellen. Ook houders van zo’n nieuwe polis zullen in de toekomst waarschijnlijk een aantal jaren onverzekerd blijken te zijn. Verzekeraars zouden hun polishouders proactief moeten informeren over de gevolgen van het opschuiven van de AOW-leeftijd en een voorstel doen om het gat te dichten. Voor de beperkte groep mensen die al uitgekeerd krijgt uit de woonlastenverzekering en voor wie de uitkering op 65- jarige leeftijd dreigt te stoppen moet een regeling komen.
Nieuwe gezondheidstoets of zelfs nieuw huis
Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat verzekerden alleen de eindleeftijd van hun verzekering kunnen verhogen als zij weer een nieuwe verzekering afsluiten. Hierbij wordt opnieuw de gezondheid beoordeeld. Als die inmiddels verslechterd is, heeft dat grote gevolgen voor de premie en de verzekerbaarheid. Bij verzekeraar Cardif is verlenging slechts alleen mogelijk als ook een nieuwe woning wordt gekocht.
Soortgelijke problematiek
Ook in aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die werkgevers voor hun werknemers sluiten staat misschien nog een onjuiste pensioenleeftijd. Een soortgelijke problematiek speelt bij losse arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen.
Geef een reactie