De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van de SP en Groep Links aangenomen waarin wordt verzocht de noodzaak van de 30%-regeling te heroverwegen.
Onlangs maakte de Algemene Rekenkamer bekend te twijfelen of de 30%-regeling daadwerkelijk expats aantrekt met een schaarse deskundigheid. De regeling kost 700 miljoen, maar het effect is onbekend, aldus de Rekenkamer.
Experts uit het buitenland die hier komen werken kunnen een onbelaste vergoeding krijgen van 30% van hun brutoloon. Het doel van de regeling, die 700 miljoen euro per jaar kost, is om mensen met een schaarse deskundigheid aan te trekken en het Nederlandse vestigingsklimaat te verbeteren.
Belang 30%-regeling
Volgens de Rekenkamer heeft de staatssecretaris van Financiën nooit onderzocht of de 30%-regeling ook daadwerkelijk leidt tot het aantrekken van werknemers met een schaarse, specifieke deskundigheid en bijdraagt aan een aantrekkelijk Nederlands vestigingsklimaat. Ook is nooit onderzocht of er negatieve effecten kunnen optreden, zoals verdringing van Nederlandse werknemers. Evenmin kan de staatssecretaris zeggen of op andere manieren (en tegen dezelfde kosten) meer mensen met schaarse, specifieke deskundigheden hadden kunnen worden aangetrokken, dan wel of het vestigingsklimaat op andere manieren beter had kunnen worden gestimuleerd.
Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde dinsdag in met de door Groen Links en de SP ingediende motie om de 30%-regeling voor expats nog eens nader te bekijken. SP-Kamerlid Arnold Merkies wil een vast bedrag als vergoeding in plaats van een percentage. Ook vindt hij dat Europese landen werknemers niet van elkaar moeten afpakken.
Geef een antwoord