Juliana kreeg in de jaren 70 compensatie voor de belasting die zij moest betalen over rendementen van haar vermogen. Dat maakt RTL Nieuws op uit deels staatsgeheime documenten uit de periode 1969-1973. Ook koning Willem-Alexander profiteert nog van de regeling.
Volgens RTL is in de jaren 70 in het geheim een “deal” gesloten om de Oranjes te compenseren voor de belasting die zij betalen over rendementen van hun vermogen. Het zou toen om een bedrag gaan van minstens 150.000 gulden compensatie per jaar. De compensatie is verwerkt in de uitkering die het staatshoofd ontvangt en zou nog altijd gelden. Ook Koning Willen-Alexander profiteert dus nog van de deal.
Reactie RVD
Naar aanleiding van het bericht van RTL willen veel Kamerleden opheldering. De rijksvoorlichtingendienst (RVD) schrijft in een reactie dat in 1972 is overgegaan naar een nieuw stelsel voor de financiële verhoudingen tussen het Rijk en het Koninklijk Huis, welke is gebaseerd op de volgende elementen:
- De Grondwet beperkt de belastingvrijstelling, deze heeft niet langer betrekking op het privévermogen en privé-inkomen. Dat betekent dat er voortaan bijvoorbeeld vermogensbelasting en inkomstenbelasting over eventueel aandelenbezit verschuldigd is.
- De bedragen van het inkomen worden niet langer door een wijziging van de Grondwet geregeld maar door een afzonderlijke wet. Dit werd de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis (WFSKH);
- De WFSKH voorziet in uitkeringen aan een aantal leden van het Koninklijk Huis, bestaande uit een inkomensbestanddeel en een bestanddeel voor personeel en materiële kosten. Voor deze uitkeringen geldt sindsdien (op grond van die wet) een automatische aanpassing aan de loon- en prijsontwikkeling. Ook regelt de WFSKH de terbeschikkingstelling van paleizen. Tegelijkertijd zijn inkomsten voor Koningin Juliana (en later Koningin Beatrix en Koning Willem-Alexander) uit het Kroondomein komen te vervallen.
- Functionele kosten die samenhangen met het Koningschap komen voortaan ten laste van de rijksbegroting en vallen daarmee onder ministeriële verantwoordelijkheid. Dit is de begroting van de Koning.
- De voorbereiding van het wetsvoorstel en de behandeling in de Kamer hebben meerdere jaren in beslag genomen, waarbij diverse departementen en diensten zijn betrokken. Beide Kamers hebben de wet destijds goedgekeurd.
G Vergeer zegt
Ik ben blij dat ik geen koning ben. Ja, het is een punt van aandacht, maar heeft de Tweede Kamer nu echt niets belamgrijkers te doen? Weer een gelegenheid om in het nieuws te komen en te laten zien hoe politiek correct men is. Voegt alleen bar weinig toe aan het welzijn van dit land.
Kritisch burger zegt
De reactie van RVD wekt de indruk dat de beide Kamers volledig op de hoogte zouden moeten zijn. Wellicht dat de kamerleden eens wat beter zouden kunnen zorgen voor interne kennisoverdracht en wat langer op het ‘pluche’ kunnen blijven zitten, in ieder geval voor de periode waarvoor ze gekozen zijn (en voor de partij waarvoor ze op de kieslijst stonden).