SBR Banken breidt uit met een specifieke vastgoedtaxonomie. Zo willen ze voor deze grote markt meer eenduidigheid, efficiency en transparantie afdwingen.
Doel vastgoedtaxonomie
Vanuit het Financiële Rapportages Coöperatief (FRC) is onlangs met experts van verschillende banken en andere relevante partijen een werkgroep gestart. Gerard Schalk, senior Portfolio manager FGH Bank/Rabobank: “Het is van belang om vastgoeddata eenduidiger en sneller uit te wisselen tussen klanten en stakeholders. Standaardisatie en digitalisering zullen leiden tot een beter, sneller en eenduidiger proces. Dat helpt om het administratieve proces te managen en de kwaliteit van vastgoedinformatie te verbeteren. De klant sneller en gerichter bediend worden m.b.v. digitale aanvraagprocessen, portfolio-analyses etc.”
Internationaal
Bij de realisatie van het eerste report van de Vastgoedtaxonomie is bewust voor een bottom-up-aanpak gekozen. Vanuit de basis kunnen allerlei reports worden gedefinieerd die beheerder, taxateur en klanten ondersteunen. Het eerste report is overigens geënt op een informatiebehoefte vanuit de Europese Centrale Bank. “Klanten moeten (via de taxateur) de data van het Asset Quality Report aanleveren”, benadrukt Paul Staal (manager taxonomie bij het FRC). “Je moet namelijk eerst goed kijken welke data in de keten het meest relevant is. Van daaruit kun je verder.”
Voor de Vastgoedtaxonomie is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de zogeheten OSCRE-standaard. Die standaard is internationaal geaccepteerd. Dat is belangrijk, omdat de hiermee gegenereerde dataset ook wordt gebruikt voor rapportages aan internationale toezichthouders.
Lees ook ons eerdere interview met Paul Staal (FRC)
Geef een reactie