Om te voorkomen dat Brussel de zogenaamde derogatie afschaft, komt staatssecretaris Van Dam met een fosfaatwet. Hij heeft voor 2017 een akkoord gesloten met de melkveehouderijsector. Daarmee moet de uitstoot tot onder het Europese fosfaatplafond teruggebracht worden. Het inhoud van het fosfaatreductieakkoord is ambitieus en wijst er volgens de staatssecretaris op dat de sector beseft dat er grote belangen op het spel staan. Hij wil de maatregelen zo snel mogelijk algemeen bindend verklaren.
Derogatie
Hoeveel mest Nederlandse boeren mogen uitrijden op eigen land, staat al tijden ter discussie. Aangezien veel melkveehouders na de afschaffing van de melkquota in juli 2015 hun bedrijf (fors) hebben uitgebreid is de fosfaatuitstoot in Nederland tot boven het Europese plafond gestegen. Brussel wil dan ook de zogenaamde derogatie afschaffen. Volgens Van Dam zal het nog een hele kluif worden om de derogatie voor Nederland te behouden.
Fosfaatrechten
Met de Fosfaatwet zullen op 1 januari 2018 fosfaatrechten worden toegekend. De rechten worden gratis verstrekt en zijn vrij verhandelbaar. De totale hoeveelheid rechten die op 1 januari 2018 wordt toegekend, komt overeen met het Europese fosfaatproductieplafond, inclusief een generieke korting.
Verdeelde meningen
De meningen over zijn akkoord zijn echter verdeeld. De VVD vindt het een starre regel. PVV wil dat het belang van de Nederlandse boeren boven dat van de Europese Unie komt en de ChristenUnie vindt het ‘pijnlijk maar noodzakelijk om de derogatie te behouden en om de melkveehouders duidelijkheid te bieden’.
De Kamer stemt 6 december over het wetsvoorstel.
Bron: Tweede Kamer
Geef een reactie