Minister Dijsselbloem van Financiën vindt het te vroeg en ongewenst om nu al wijzigingen door te voeren in de kredietwaarschuwing Let op! Geld lenen kost geld’. Wel gaat hij de komende tijd opnieuw kritisch kijken naar de beleidsdoelstellingen van de kredietwaarschuwing.
Dat schrijft de minister in een reactie over de onderzoeksresultaten van AFM naar de effectiviteit van deze kredietwaarschuwing.
De waarschuwing ‘Let op! Geld lenen kost geld’ moet sinds 1 april 2009 verplicht worden opgenomen in reclames voor consumptief krediet. Doel van het AFM-onderzoek was om meer inzicht te krijgen in hoe de waarschuwing het gedrag van consumenten en hun percepties van lenen en leenreclames beïnvloedt en wat belanghebbenden vinden van de waarschuwing.
Breed onderzoek AFM
De AFM heeft een breed onderzoek opgezet. Het onderzoek bestaat uit literatuurstudie en een experimenteel onderzoek naar enerzijds de invloed van de kredietwaarschuwing op het keuzegedrag van consumenten, en anderzijds op de percepties van consumenten. Tenslotte heeft de AFM consumenten, deskundigen en brancheorganisaties gevraagd hoe ze denken over de kredietwaarschuwing.
Conclusie onderzoek
De conclusie van het onderzoek is dat de kredietwaarschuwing in de context van een bancaire aanbieder van krediet geen onmiddellijke impact heeft op keuzes van consumenten. De kredietwaarschuwing heeft mogelijk wel positieve bijeffecten. Zo wezen deskundigen op de mogelijke invloed van de kredietwaarschuwing op de sociale norm over lenen, waardoor er minder positief tegen lenen wordt aangekeken. De waarschuwing draagt mogelijk ook bij aan de herkenbaarheid van krediet in een omgeving waar het niet direct duidelijk is dat het gaat om een lening. Verder is er veel draagvlak onder consumenten voor de kredietwaarschuwing. 80% vindt het positief dat de overheid kredietverstrekkers verplicht om een kredietwaarschuwing op te nemen.
Nog geen wijzigingen
De minister vindt het te vroeg en ongewenst om in dit stadium al wijzigingen door te voeren in de kredietwaarschuwing. Hij geeft verder aan dat de schuldenproblematiek hem zorgen baart. Daarom wil hij ervoor zorgen dat de bescherming van consumenten bij consumptief krediet beter wordt. Dijsselbloem gaat de komende tijd opnieuw kritisch kijken naar de beleidsdoelstellingen van de kredietwaarschuwing. Indien nodig zal worden gekeken of, naast de bestaande maatregelen, alternatieve maatregelen nodig zijn om de doelstellingen te behalen, aldus Dijsselbloem. De minister gaat de AFM vragen om de risico’s voor consumenten op de consumptiefkredietmarkt verder in kaart te brengen en daarbij ook te kijken naar verschillende soorten krediet. De Tweede Kamer wordt in het voorjaar van 2017 over de vervolgstappen geïnformeerd.
Geef een reactie