In een eerder verschenen artikel zijn de drie verschillende aanleidingen om een BV op te heffen besproken. In dit artikel wordt uitgelegd hoe de liquidatie van een BV werkt.
Om een BV op te heffen zijn er feitelijk twee stappen nodig. Ontbinden en liquideren. Wat betekent dat? Feitelijk kan een BV alleen opgeheven worden als alle aandeelhouders daartoe besluiten (of daartoe worden gedwongen via een faillissement). Dit ontbindingsbesluit wordt door de aandeelhouders van de BV genomen en ondertekend. Nadat dit besluit is genomen, kan de BV officieel worden geliquideerd. Hoe dat werkt? Dat hangt af van de route die er wordt gekozen je kiest. Er zijn twee mogelijkheden. Hieronder lees je daar meer over.
BV opheffen met turboliquidatie
De eerste manier om je BV op te heffen is de turboliquidatie. De turboliquidatie dankt zijn naam aan de snelheid waarmee deze liquidatie afgehandeld kan worden. De turboliquidatie kan alleen plaatsvinden als de BV op het moment van ontbinden geen baten en/of vermogensbestandsdelen meer heeft. Vervolgens kan de liquidatie voltooid worden door een besluit tot ontbinding van de BV en de uitschrijving van de BV bij de Kamer van Koophandel te deponeren.
Niet iedere BV komt zomaar in aanmerking voor een turboliquidatie. Om een turboliquidatie toe te mogen passen, moet er aan de onderstaande voorwaarden worden voldaan.
- BV heeft geen eigen vermogen
- BV heeft geen baten of activa
- BV mag geen lopende vorderingen hebben
- Verplichting opstellen jaarrekening
- Bewaarder benoemen
- Deponeren formulier ontbinding vennootschap bij KvK
Turboliquidatie BV niet zonder risico’s!
Het komt voor dat de bestuurders van een BV op onrechtmatige wijze toewerken naar een turboliquidatie. Dit is nooit verstandig. Wie een turboliquidatie gebruikt om schuldeisers te benadelen, kan er op rekenen dat de curator de bestuurder weet te vinden. Is niet voldaan aan de voorwaarden die worden gesteld aan de turboliquidatie? Dan kunnen schuldeisers een verzoek tot heropening van de BV doen. De rechter kan dan alsnog bepalen dat de bestuurder persoonlijk aansprakelijk wordt gesteld. Wees hiermee dus voorzichtig en neem contact op met een specialist bij vragen over het opheffen van een BV.
BV opheffen niet mogelijk met turboliquidatie?
Als turboliquidatie niet mogelijk is bij het opheffen van een BV, dan is een gewone liquidatie misschien een optie. Bijvoorbeeld als er in de BV nog vermogensbestanddelen of schulden zitten. Daar moet uiteraard zo goed en verantwoord mogelijk mee omgegaan worden richting de belanghebbenden. Denk hierbij aan leveranciers die een vordering hebben. Of bijvoorbeeld de eigen mensen van de BV. Dit proces heet ‘vereffenen’.
Om dit ‘vereffenen’ goed te regelen, moeten er door de aandeelhouders een of meerdere vereffenaars worden aangesteld. Door deze vereffenaar (vaak een bestuurder) worden naast alle baten de vermogensbestanddelen omgezet in liquide middelen. Vervolgens wordt de opbrengst hiervan verdeeld onder de schuldeisers en de aandeelhouders. De ontbonden BV blijft dus zo lang bestaan als nodig is voor de vereffening. Als de vereffening achter de rug is, moet ook de gewone liquidatie uitgeschreven worden bij de Kamer van Koophandel.
Diederick is Senior bedrijfsjurist bij Firm24 en helpt (online) ondernemers juridische barrières wegnemen zodat ze zorgeloos kunnen ondernemen. Na het behalen van twee Masters studies Rechtsgeleerdheid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft hij als jurist inmiddels ruim vijf jaar ervaring in het adviseren van (online) ondernemers over contracten en aansprakelijkheden.
FIRM24 kan helpen met het opheffen van een BV door middel van de turboliquidatie. Dit kost €219,- excl. BTW. Klik hier om de opheffing van een BV bij FIMR24 in gang te zetten.
De informatie in dit artikel aangaande de publicatie van de turbo-liquidatie van de BV in een landelijk dagblad is onjuist. Bij een turbo-liquidatie hoef je niet een advertentie te plaatsen.
Ook deze zin: “De ontbonden BV blijft dus zo lang bestaan als nodig is voor de vereffening. Als de vereffening achter de rug is, moet ook de gewone liquidatie ingeschreven te worden bij de Kamer van Koophandel.” snijdt geen hout, dan laat ik het verkeerd taalgebruik buiten beschouwing. Als de vereffening achter de rug is kan de BV worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel, niet ingeschreven.
De voorwaarden voor het toepassen van de turbo-liquidatie zijn ook niet correct.
Dag Erik,
Dank voor je opmerkingen. Er stond inderdaad een verkeerde versie van het artikel op onze site. Dit hebben we inmiddels aangepast. Hartelijke groet.
bv heeft geen baten. ontslag voor personeel aangevraagd bij uwv. toestemming voor ontslag gekregen per 1 maart 2017 (er is rekening gehouden met opzegtermijn). bv per 1 februari dmv turboliquidatie opgeheven. kan personeel nu bestuurder persoonlijk aansprakelijk stellen voor geleden schade: loon, vakantiegeld en transitievergoeding?