Startups hebben wereldwijd vorig jaar aanzienlijk minder durfkapitaal opgehaald bij private financiers dan in 2015. Vorig jaar investeerden durfkapitalisten voor een bedrag van $ 140,6 miljard in dit soort bedrijven, zo’n 10% minder dan de $ 127,4 miljard die in 2015 geïnvesteerd werd. Ook het aantal transacties nam fors af: van bijna 18.000 deals in 2015 tot ruim 13.500 transacties vorig jaar. Dat meldt KPMG in de Venture-Pulse-Q4-2016.
KPMG concludeert dat vooral in de Verenigde Staten de waarde van de investeringen aanzienlijk daalde, van $ 79 miljard in 2015 tot $ 69 miljard vorig jaar. In Azië en Europa bleven de investeringen nagenoeg stabiel. In Azië werd net als in 2015 voor een bedrag van $ 39 miljard in startups geïnvesteerd. In Europa nam het totale bedrag licht af, van $ 18 miljard in 2015 tot $ 16 miljard in 2016. Het aandeel van grote ondernemingen in de investeringen blijft toenemen. In 2016 namen corporates wereldwijd 15% van de totale investeringen in startups voor hun rekening. Daarmee was een bedrag gemoeid van $ 65 miljard. In 2015 was dit nog 13% en een totale investering van $ 60 miljard.
Startup moeten kritisch zijn op bedrijfsvoering
Volgens Daniel Horn van KPMG Innovatie Startups waren veel investeerders in 2015 vooral bezorgd om de boot te missen. In de tweede helft van vorig jaar waren private financiers duidelijk veel selectiever en namen ze meer tijd om serieus na te denken over mogelijke investeringen. Daarbij ging de aandacht vooral uit naar startups met een serieus businessplan en een aantoonbare strategie om winstgevendheid te genereren. Startups realiseren zich dan ook in toenemende mate dat zij kritisch op hun bedrijfsvoering moeten zijn als zij investeerders willen aantrekken.
Overheden onderkennen belang startups
Europese overheden realiseren zich in toenemende mate hoe belangrijk het is om startups te ondersteunen, vooral na de eerste levensfase. De tweede fase (na de ‘seed stage’) vormt voor veel startups een moeilijke en uitdagende periode. Aanvullend kapitaal moet de bedrijven in staat stellen om zich na de opstartfase te blijven ontwikkelen, waardoor een duurzamer ecosysteem voor startups ontstaat.
Europese techhubs steeds meer volwassen
Techhubs in Europa worden steeds meer volwassen en vooral in Scandinavië en Frankrijk ontwikkelen zich nieuwe centra. De gevestigde hubs in bijvoorbeeld Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Israël komen tot steeds grotere wasdom. Volgens KPMG bieden deze ontwikkelingen veel perspectief voor de startup investeringen in het nieuwe jaar. Toch verwacht KPMG de komende tijd wel enige consolidatie in de markt. Grote bedrijven zullen vanuit strategisch oogpunt startups willen overnemen. Vooral in Europa bevindt zich een aantal goed gekapitaliseerde bedrijven, waardoor fusies en overnames voor de hand liggen. Voor startups zelf lijken de vooruitzichten zeer goed.
Geef een reactie