De Tweede Kamer is overtuigd van de noodzaak dat inlichtingen- en veiligheidsdiensten meer bevoegdheden moeten krijgen bij het afluisteren van telefoons en hacken van computers. Donderdag 8 februari werd er gedebatteerd over een wetsvoorstel hieromtrent. De meningen blijken verdeeld over hoever de diensten mogen gaan en hoe de privacy gewaarborgd wordt.
Steun
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) en minister Hennis (Defensie) willen ook informatie die via de kabel loopt, kunnen onderscheppen. Daarvoor zijn nieuwe regels nodig. Een Kamermeerderheid steunt de wetswijziging (VVD, PvdA, CDA, SGP en PVV), maar woordvoerders als Verhoeven (D66), Voortman (GroenLinks), Van Raak (SP), Schouten (ChristenUnie) en Kuzu (GrKÖ) zijn kritisch. Zij vinden de wettelijke waarborgen en het toezicht onvoldoende en doen aanvullende voorstellen.
Kritische noot
Verschillende woordvoerders noemen het een sleepnet dat zorgt voor veel nutteloze bijvangst. Voortman vreest bovendien dat zo de privacy van onschuldige burgers wordt geschonden. Verhoeven uit zijn zorgen voor een datahooiberg en ook Van Raak vindt het verzamelen van bulkdata niet proportioneel en niet effectief. Amhaouch (CDA) vindt ongerichte interceptie juist geen probleem. In de ether gebeurt het al. Door dat ook bij de kabel te doen, trekken we het nu gewoon recht.
De Kamer stemt op 14 februari 2017 over het wetsvoorstel en de ingediende moties.
Geef een reactie