Grote beursvennootschappen, banken en verzekeraars met meer dan 500 werknemers moeten een niet-financiële verklaring in hun bestuursverslag opnemen. Dit blijkt uit het Besluit bekendmaking niet-financiële informatie dat op 14 maart jl. door het Ministerie van Veiligheid en Justitie is genomen.
De regeling vloeit voort uit de EU-richtlijn over het jaarrekeningenrecht en treedt op 24 maart 2017 in werking. Het doel ervan is het vertrouwen van investeerders en consumenten te vergroten.
Milieu, mensenrechten en fraudebestrijding
Ondernemingen moeten in de verklaring informatie verschaffen over hun beleid ten aanzien van milieu-, sociale en personeelsaangelegenheden. Van belang is tevens tot welk resultaat dit heeft geleid.
De verklaring bevat ook informatie over de preventie van mensenrechtenschendingen en over de middelen waarover de onderneming beschikt om corruptie en omkoperij te bestrijden. Daarnaast moet de onderneming aangeven welke maatregelen zij neemt om bijvoorbeeld de gelijkheid tussen mannen en vrouwen te garanderen en om het recht op informatie en raadpleging van werknemers te eerbiedigen.
Geen beleid: waarom niet?
Ondernemingen moeten met betrekking tot deze onderwerpen aangeven wat de belangrijkste risico’s zijn en hoe ze hiermee omgaan. AIs er geen beleid is, dan dient worden toegelicht waarom dat niet het geval is.
Over het boekjaar 2017 moet voor het eerst verslag worden gedaan over de niet-financiële informatie.
Besluit bekendmaking niet-financiële informatie (stb2017-100)
Geef een antwoord