Het kabinet blijft strijden tegen het witwassen van geld en de financiering van terrorisme. Een speciaal register gaat transparant maken wie de uiteindelijk belanghebbende achter een onderneming of rechtspersoon is. Vrijdag 31 maart start de internetconsultatie voor ieder die wil reageren op de implementatiewet.
UBO’s
In het register worden gegevens van zogeheten UBO’s (ultimate beneficial owners) opgenomen. Dat zijn de uiteindelijk belanghebbenden die, al dan niet achter de schermen, bij een onderneming of rechtspersoon aan de touwtjes trekt. Volgens Minister Dijsselbloem van Financiën maken daders van witwassen en terrorismefinanciering vaak gebruik van constructies van bedrijven, om zo buiten het zicht van de opsporingsautoriteiten te blijven: “Het UBO-register helpt dit te bestrijden door transparantie over wie de uiteindelijk belanghebbende van een bedrijf is.’’
Het register wordt onderdeel van het handelsregister en valt daarmee onder beheer van de Kamer van Koophandel. Een deel van de UBO-informatie zal openbaar toegankelijk zijn. Voor bescherming van de privacy en persoonlijke levenssfeer van de UBO’s zijn waarborgen opgesteld. Bevoegde autoriteiten zoals het Openbaar Ministerie, de politie en de Belastingdienst en de Financiële inlichtingen eenheid (FIU-NL) kunnen de gegevens te allen tijde inzien. Voor deze autoriteiten gaat op termijn wel terugmeldingsplicht gelden.
Europese anti-witwasrichtlijn
In 2015 is in Europees verband de invoering van een UBO-register afgesproken bij het akkoord over de vierde Europese anti-witwasrichtlijn. Doel van deze richtlijn is het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering.
Geef een antwoord