De afgelopen vier jaar heeft het kabinet een reductie van de regeldruk gerealiseerd van 2,48 miljard euro. Hiermee is het streefcijfer van het kabinet van 2,5 miljard euro vrijwel volledig behaald. Dat blijkt uit de eindrapportage ‘Goed Geregeld’ die door minister Kamp van Economische Zaken, mede namens ministers Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, aan de Tweede Kamer is gestuurd.
In december rapporteerde het kabinet al dat de regeerakkoorddoelstelling van het inventariseren van 2,5 miljard euro aan regeldrukverminderende maatregelen was gehaald. Een lagere regeldruk is goed voor het Nederlands ondernemings- en vestigingsklimaat en zorgt voor meer innovatieruimte. Door maatwerk toe te passen binnen verschillende sectoren is gewerkt aan oplossingen die bijdragen aan een vermindering van de ervaren regeldruk.
E-factureren
Daarnaast is de overheid per 1 januari 2017 overgestapt op e-factureren. Ondernemers besparen hierdoor tijd en geld door hun facturen elektronisch naar de overheid te versturen in plaats van per post. Ook zijn er vijf nieuwe regelhulpen, dit is een hulpmiddel om de wetgeving toe te passen, voor ondernemers.
Nieuw regeldrukcollege
Het kabinet vindt het noodzakelijk om ook in de toekomst voorgenomen wet- en regelgeving op een onafhankelijke wijze te blijven toetsen op regeldruk. Om dit te garanderen komt er per 1 juli 2017 een nieuw regeldrukcollege. Dit nieuwe college dat de regeldruktoetsing zal uitvoeren krijgt de naam Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) en zal onder tijdelijk mandaat tot 2021 gaan werken. Na drie jaar wordt het adviescollege geëvalueerd. Het instellingsbesluit is op 23 maart 2017 aan de Kamer voorgelegd.
Geef een antwoord