De Stichting Woekerrente wil, gesteund door de Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond, een claim gaan indienen namens huiseigenaren die ten onrechte te veel hypotheekrente betalen aan hun bank. Een aantal aanbieders zou een te hoge risico-opslag hanteren.
Bij ING, Delta Lloyd, Obvion, Achmea en SNS Bank zouden hypotheekklanten al jaren een te hoge opslag betalen. Die zou zijn berekend op basis van de verhouding tussen het leningbedrag en de woningwaarde, maar niet zijn gemeld aan de klant. Bovendien zouden tussentijdse waardestijgingen van de woningen niet zijn meegenomen om de risico-opslag te verlagen.
Vasthouden aan opslag
De kwestie kwam zaterdag (opnieuw) aan de orde in tv-programma Kassa. Geldgevers houden vast aan de risico-opslag, ook als die risico’s er inmiddels niet meer zijn, bijvoorbeeld als de woningwaarde hoger is dan het hypotheekbedrag. Daarnaast negeren hypotheekbanken ook de in een spaarrekening opgebouwde aflossing bij het bepalen van de verhouding tussen lening en woningwaarde. Volgens Eigen Huis gaan de genoemde aanbieders er bij iedere nieuwe renteperiode opnieuw vanuit dat de risicocategorie waarin klanten waren ingedeeld bij het afsluiten van de hypotheek, ongewijzigd is gebleven.
De stichting wil op korte termijn gaan onderhandelen over een oplossing. “Indien dat niet mogelijk blijkt, zijn we klaar om een juridische procedure te starten.” Wie zich aansluit bij Woekerrente, betaalt alleen bij een succesvolle procedure: de vergoeding bedraagt dan 20% van de ontvangen compensatie. Leden van de Consumentenbond en Eigen Huis betalen 15%.
Duurder voor de klant
De geldverstrekkers vinden dat het schrappen van de risico-opslag de klant met een spaarhypotheek niet per se helpt, omdat de hypotheekrente is gekoppeld aan de spaarrente. “Dit kan in sommige gevallen leiden tot hogere maandlasten.” De Volksbank (SNS Bank) stelt dat op initiatief van de klant de risico-opslag wordt aangepast als die een hogere marktwaarde aantoont. “We zien nu dat men van ons verlangt dat we hierin een andere, meer proactieve rol aannemen. Daar staan we zeker voor open.” Volgens de bank zal het aanpassen van de regels wel leiden tot meer kosten bij de klant voor de herziening van oude afspraken. “En bovendien wordt het investeren (bijvoorbeeld door pensioenfondsen) in hypotheken veel minder voorspelbaar en dus minder aantrekkelijk. Dat zou leiden tot prijsverhogingen voor alle consumenten.”
Bron: amweb.nl
Geef een reactie