Het Nederlandse MKB groeide in 2016 meer dan in 2015. Omzetten stegen gemiddeld met 7,4%, tegen 5,1% in 2015. Uitblinkers zijn de bouw en de zakelijke dienstverlening. De industrie bleef achter. Alle branches noteerden meer omzet en meer winst. De gemiddelde omzet van MKB-ondernemingen steeg in de afgelopen 3 jaar met ruim 17%. Ten opzichte van 2013 verdubbelde de winstgevendheid van het MKB. Dit blijkt uit het SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2017, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen,’ een benchmark onder 130.000 Nederlandse ondernemingen.De winstontwikkeling in het MKB is gezond. Ondanks dat omzetgroei en winstgroei niet geheel parallel lopen is de ontwikkeling wel positief. In 2014 nam de winst in het MKB toe met 31,5%. In 2015 bedroeg dit percentage 29,9%. Vorig jaar draaide het MKB 20,4% meer winst dan het jaar daarvoor. Vooral automotive en logistiek bleven in tempo van winstgroei achter. De bouw liet als enige een flinke versnelling van de winstgroei zien. Een belangrijke reden waarom de winsttoename de winstontwikkeling voor het MKB als geheel achterbleef bij het tempo van de omzetgroei is een toename van de personeelskosten met gemiddeld 6%, voor bedrijven de belangrijkste kostenpost. De toename van deze kosten was in 2016 bijna twee keer zo sterk dan in 2015 en bijna drie keer zo sterk dan in 2014.
Bouw blinkt uit
Ondernemingen in de bouw noteerden een omzetgroei van 11% en een winsttoename van maar liefst 81% t.o.v. 2014. Dit resulteerde ook in een forse verbetering van eigen vermogen in de branche. De florerende woningmarkt is een sterke groeimotor en de meeste bedrijven in de bouw staan er financieel veel beter voor. De medische zorg realiseerde een omzet- en winstgroei van respectievelijk 7,4% en 9%. De logistiek groeide vorig jaar 5,6% in omzet, de winsttoename bedroeg 6,3%. Automotive heeft eveneens een positief jaar achter de rug. Omzet steeg met nam de winst 9% (tegen 5,5% in 2014) toe. De winst steeg hier 12,9%.
Meer ruimte om te investeren
Financieel gezien heeft het MKB een erg goed jaar achter de rug. Ook de solvabiliteit is sterk verbeterd, het eigen vermogen nam in totaal met bijna 12% toe. Vooral in de bouw, specialistische zakelijke dienstverleners en de horeca steeg dit kengetal. MKB-ondernemers zijn – gemiddeld genomen – wel meer schulden aangegaan om te investeren. De kortlopende schulden liepen met 1,4% op. Bouw, logistiek en de industrie zijn hier koploper. Alleen autobedrijven bouwden de schulden gemiddeld verder af.
Grote regionale verschillen
In alle provincies namen de omzetten toe. Koplopers zijn met 11,5% omzetgroei zijn de zuidelijke provincies Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De noordelijke provincies noteerde een groei zien van 7,3%. De winsten namen met 28,7%het meest toe in de zuidelijke regio’s. Personeelskosten stegen gemiddeld het hardst in de noordelijke en zuidelijke provincies met ruim 11%, versus 6% gemiddeld. In de vier grote steden namen deze kosten relatief beperkt toe.
SRA-Benchmark
De SRA-rapporten ‘Branches in Zicht 2017; de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’, bevatten de belangrijkste financiële kengetallen van het Nederlandse MKB. In de rapporten komen o.a. aan de orde de branches: automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, specialistische zakelijke dienstverlening, medische zorg en logistiek. Per branche zijn cijfers over 2016 beschikbaar over omzet- en winstontwikkeling, bedrijfskosten en -bezittingen. De rapporten zijn gebaseerd op een grootschalige cijferanalyse van 130.000 jaarrekeningen uit de SRA-Benchmarkdatabase, genaamd Branche in Zicht (BiZ). De massa, validiteit en actualiteit van deze data zijn uniek. De jaarrekeningen zijn afkomstig van SRA-kantoren en worden in elektronisch formaat aangeleverd en volledig automatisch ingelezen in het SRA-BiZ Online Benchmarkplatform.
Geef een reactie