De vier grote banken vrezen chaos als ze van toezichthouder AFM honderdduizenden consumenten met een aflossingsvrije hypotheek actief moeten gaan benaderen, meldt het FD. De AFM voorziet problemen als de hypotheek van deze mensen afloopt. Maar de banken denken dat het benaderen van deze risicogroep zoveel capaciteit vergt dat hun bedrijfsvoering in gevaar komt.
Het FD vroeg Rabobank, ABN Amro, ING en de Volksbank (SNS) naar de gevolgen van het massaal benaderen van klanten met een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Vooral de eerste twee voorzien problemen, meldt de krant. Wel denken de banken zelf dat ze al veel doen om klanten te helpen en dat de risicogroep eerder enkele tienduizenden klanten telt.
Serieuzer kijken
In totaal hebben ruim een miljoen huishoudens een grotendeels aflossingsvrije hypotheek. De AFM heeft erop gewezen dat huishoudens in de problemen kunnen komen als de hypotheek ten einde komt en het aflossingsvrije deel moet worden terugbetaald. Niet iedereen heeft daarvoor voldoende middelen. De toezichthouder vindt dat banken serieuzer moeten kijken welke klanten tegen dat probleem kunnen aanlopen en een inventarisatie moeten maken op basis van inkomensgegevens in plaats van aannames.
Geen capaciteit
De banken kiezen ervoor om alleen persoonlijke gesprekken te houden met klanten die op de aflosdatum geen geld hebben. De Rabobank zegt zelf een probleemgroep van 7.000 klanten te hebben geïdentificeerd, maar vreest straks van de AFM alle klanten met een aflossingsvrije hypotheek te moeten benaderen. Daarvoor ontbreekt de capaciteit.
De toezichthouder zelf zegt dat de banken eerst de grootste probleemgevallen mogen benaderen: klanten die meer dan 100% van de woningwaarde aflossingsvrij hebben geleend en dicht bij de einddatum zitten. Maar – ook met het oog op de datum van 1 januari 2031, als voor veel hypotheken van voor 2001 de renteaftrek vervalt – de AFM verwacht wel bredere actie van de banken. De toezichthouder stelt dat een op de drie consumenten met een (deels) aflossingsvrije hypotheek denkt dat het aflossingsvrije deel niet terugbetaald hoeft te worden. Ruim een kwart heeft een hypotheek die voor meer dan 90% aflossingsvrij is.
Dataprobleem
ING geeft aan dat data een probleem is: spaar- of beleggingstegoeden die elders zijn ondergebracht, bevinden zich buiten het gezichtsveld van de geldverstrekker. Ook de pensioenopbouw is niet zomaar te raadplegen. Mensen zijn volgens de grootbanken wantrouwend als het gaat om het verstrekken van gegevens aan banken.
Geef een antwoord