Bij MoneyView in Amsterdam zijn we best wel wat gewend, maar toch waren we wat verrast door de plotselinge spontane interesse naar onze productvergelijkingstool MoneyView Advisa. Die interesse is er gelukkig vaker, maar wat dit geval bijzonder maakte, is dat de vraag afkomstig was van een aantal accountantskantoren.
Toeval bestaat niet en dus zagen wij hierin voldoende aanleiding om ons eens wat meer in die accountants te verdiepen. Na een aantal gesprekken met ‘het veld’ bleek al snel dat er onder accountants grote behoefte bestond aan meer inzicht in de voorwaarden, dekkingen en prijzen van financiële- en verzekeringsproducten. En aangezien het vergelijken van dit soort producten ons vak is, is daarmee die spontane interesse verklaard.
Behoefte verklaard
Nog interessanter werd het toen wij achterhaalden waar die behoefte ‘opeens’ vandaan kwam. De gesprekken in het veld leerden ons dat de wereld van de accountant wordt geconfronteerd met grote veranderingen die consequenties hebben voor het businessmodel. De traditionele activiteiten van de accountant omtrent de jaarrekening en de aangifte gaan over het verleden, dat zich per definitie lastig laat corrigeren. Bovendien worden dit meer en meer in hoge mate geautomatiseerde commodities, waarbij het steeds lastiger wordt om de toegevoegde waarde van de accountant aan te tonen. Veel van onze gesprekspartners zochten een alternatief door zich juist richten op de toekomst, door de financiële planning voor de ondernemer te integreren als een volwassen onderdeel van het dienstenpakket. In deze nieuwe rol creëert de accountant meer ruimte om tijdig invloed uit te oefenen op al die financiële keuzes en verwachtingen van zijn klant en vervult zo de rol van financieel regisseur. Wat toch iets heel anders is dan de vertrouwde maar oude rol van ‘controleur’!
Ander pakket aan gereedschap
Maar om aan die nieuwe rol invulling te kunnen geven, is een ander pakket aan gereedschap en vaardigheden noodzakelijk, zo werd ons verteld. Ziedaar de achterliggende reden waarom wij zo plotseling geconfronteerd werden met die vraag uit onverwachte hoek; MoneyView biedt dat gereedschap immers.
Meer onderzoek nodig
Dit ‘vooronderzoek’ mondde uiteindelijk uit in een buitengewoon boeiende pilot waarbij MoneyView en Full Finance samen met een aantal accountantskantoren actief aan de slag gingen met de toepassing van de MoneyView-tools in de accountantspraktijk. In een aantal interactieve sessies werd over en weer van elkaar geproefd en gedurende een paar maanden gingen de deelnemende kantoren in de klantpraktijk met de MoneyView-software aan het werk. Het doel was om op deze manier ‘on the job’ te ontdekken of en zo ja op welke manier de vergelijkingssoftware van MoneyView ook daadwerkelijk kan helpen bij het invullen van die nieuwe ‘regierol’ voor de accountant.
Conclusie pilot
De conclusie zal u niet verbazen: de MoneyView ‘tools’ kunnen van toegevoegde waarde zijn voor de nieuwe ‘regiepraktijk’ van de accountant, maar (uiteraard) wél binnen de restricties die de wet oplegt. De deelnemers zelf werden tijdens de pilot misschien nog wel het meest verrast door de reactie van hun eigen klanten. Die verwachtten bijvoorbeeld geen vragen of opmerkingen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering, terwijl deze voor de continuïteit van de onderneming juist van groot belang is. Zo ontstonden er dus dankzij de MoneyView software nieuwe advieskansen over onderwerpen die voorheen gewoon niet aan de orde werden gesteld.
Duidelijk werd gedurende de pilot ook dat de wijze van inzetten van het MoneyViewgereedschap kan verschillen: de ene accountant gebruikte de vergelijkingsdata meer op de achtergrond voor eigen inzicht, de andere presenteerde dit juist actief aan zijn klanten als nieuwe dienst. De pilot leverde dus óók op dat er behoefte is aan verschillende niveaus van informatieverstrekking.
Mitsen en maren
Er kwamen echter ook een paar mitsen en maren bovendrijven: de deelnemers aan de pilot merkten al snel op dat toepassing van de MoneyView software niet mogelijk is zonder kennis van de materie en de vaardigheid om die kennis in de praktijk in te zetten. De toepassing van de MoneyView vergelijkers móet ingebed worden in die kennis en vaardigheden, anders werkt het niet, zo concludeerde men. Aldus ontstond al snel de vraag naar een training waarin de (basisbegrippen van) verzekeringstechniek, kennisdeling en vaardigheden aan de orde komen.
De Verzekeringscoach
Alle bevindingen uit de pilotfase hebben uiteindelijk dan ook geleid tot de Opleiding tot Verzekeringscoach voor Accountants, die MoneyView en Full Finance Opleidingen vanaf deze zomer in gezamenlijkheid aanbieden. De Verzekeringscoach is een accountant die zijn klanten begeleidt en coacht bij het samenstellen en onderhouden van hun verzekeringsportefeuille. Deze portefeuille kan bestaan uit producten die gericht zijn op het afdekken van risico’s voor de ondernemer als persoon, maar ook op de risico’s voor de onderneming.
Objectieve en onafhankelijke houding
Aan dat coachen en begeleiden is één belangrijke randvoorwaarde verbonden: een objectieve en onafhankelijke houding ten opzichte van de verschillende verzekeringsproducten. Door gebruik te maken van de informatie en tools van MoneyView zorgt de Verzekeringscoach ervoor dat de ondernemer op de hoogte is van de risico’s en de mogelijkheden om deze af te dekken, zonder dat er hierbij wordt geadviseerd om een specifiek product van een bepaalde verzekeraar aan te schaffen. Ook bemiddeling van financiële producten is uitgesloten. Dát is de waarborg vooronafhankelijkheid en objectiviteit.
De Opleiding tot Verzekeringscoach is een basisopleiding, die goed is voor 40 NBA PE uren. In een later stadium wordt het mogelijk om verder te specialiseren in complexere producten, waaronder zakelijke schadeverzekeringen.
Nog even iets over MoneyView
MoneyView (35 medewerkers op locaties in Amsterdam en Assen) verzamelt sinds 1993 de voorwaarden, kosten, tarieven en premies van financiële producten en maakt deze transparant en onderling vergelijkbaar. Alle verzamelde informatie wordt opgeslagen in een centrale database en van daaruit ontsloten richting de markt: Banken, verzekeraars, financieel adviseurs, adviesketens, serviceproviders, softwarehuizen, vergelijkingswebsites en overheidsinstanties maken op verschillende wijze gebruik van deze verzamelde kennis en inzichten. Onafhankelijkheid, objectiviteit en betrouwbaarheid zijn de basis van al het denken en doen van MoneyView, in de overtuiging dat willekeurig welke markt, maar zeker die van de financiële dienstverlening, alleen functioneert als alle spelers op die markt de beschikking hebben over objectieve en onafhankelijke vergelijkingsinformatie over het productaanbod op die markt.
Jos P.M. Borsboom, MoneyView Verzekeringscoach
Meer informatie
Bent u geïnteresseerd? Voor de opleidingsronde in september 2017 kunt u zich nu al inschrijven. Full Finance en MoneyView nodigen u van harte uit bij deze uitdagende opleiding tot Verzekeringscoach.
Voor meer informatie zie de site van MoneyView (www.moneyview.nl/accountants) of Full Finance Opleidingen. www.fullfinanceopleidingen.nl/opleidingen/verzekeringscoach
Geef een antwoord