De SRA heeft voor ondernemers een aantal fiscale tips op een rij gezet in het kader van kerstborrels en -etentjes. “Een kerstborrel of gezellig etentje met het personeel is in beginsel gewoon loon. Dat betekent dat uw werknemers er belasting over moeten betalen. Dat wilt u natuurlijk niet.”
Belasting betalen kan worden voorkomen door de borrel of het etentje onder te brengen in de werkkostenregeling.
Onder die regeling blijven vergoedingen en verstrekkingen bij de werknemer onbelast tot 1,2% van de loonsom. Boven die grens betaalt de werkgever over het meerdere 80% eindheffing. “U kunt de eindheffing voorkomen door de kerstborrel of het etentje op de werkplek te houden. De werkplek is fiscaal een ruim begrip, dus u kunt uw kerstborrel of kerstetentje in de vergaderzaal of kantine organiseren. De borrel is dan onbelast, voor een etentje moet u € 3,30 tot het loon rekenen. Maar ook dat bedrag mag u desgewenst onderbrengen in de werkkostenregeling”, tipt de SRA.
Beperkt aftrekbaar voor werkgever
Aan ondernemerszijde zijn er grenzen aan de aftrekbaarheid van de kosten voor een kerstborrel. “De kerstborrel of het etentje valt onder de categorie ‘voedsel en drank’ van de zogeheten gemengde kosten en is daarom maar beperkt aftrekbaar. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting geldt een aftrek van 80%, voor ondernemingen die vennootschapsbelasting betalen is dit 73,5%. U kunt er ook voor kiezen een vast bedrag aan gemengde kosten niet af te trekken.”
Is borrel of etentje ondergebracht in de werkkostenregeling of gewoon tot het loon van de werknemer gerekend, dan geldt er geen aftrekbeperking. “Het is dan immers loon en loonkosten zijn gewoon 100% aftrekbaar.”
Het normbedrag voor maaltijden is € 3,35 in 2018.