Burgers en bedrijven die door dezelfde gebeurtenis schade lijden, kunnen voortaan voor de rechter collectief schade eisen. Het wetsvoorstel van minister Sander Dekker van Justitie dat dit moet regelen, is aangenomen door de Tweede Kamer.
Met de nieuwe Wet afwikkeling massaschade in collectieve actie kunnen belangenorganisaties voor groepen consumenten naar de rechter stappen om collectief schade te eisen. In één procedure kan de rechter dan bepalen of een bedrijf de fout in is gegaan en wat de schadevergoeding dan moet zijn. Een ‘class action’, ofwel een groepsvordering of representatieve actie, wordt gevoerd door of namens een groep gelaedeerden. Zij procederen collectief tegen een partij, die schade jegens hen heeft berokkend.
Belangenorganisaties
Nu is het nog zo dat gedupeerden individueel naar de rechter moeten om schadevergoeding te krijgen als de veroorzaker niet wil meewerken. Belangenorganisaties kunnen wel namens hen een rechtszaak voeren om een bedrijf aansprakelijk te stellen. Heeft de rechter eenmaal aansprakelijkheid vastgesteld, dan moeten partijen alsnog met elkaar om tafel om een compensatie overeen te komen. Komt daar geen voor beide partijen aanvaardbare oplossing uit, dan moet de gedupeerde consument zelf zijn recht gaan halen. Daar zien velen als een berg tegenop. Het wetsvoorstel van Dekker maakt daar een eind aan. Het wetsvoorstel stelt ook vast waar belangenorganisaties aan moeten voldoen voordat zij namens gedupeerden een claim kunnen indienen. Zo moeten de organisatie en de financiën op orde zijn.
Geef een antwoord