Is de werkkostenregeling (WKR) in te zetten om de thuiswerkplek van werknemers te verbeteren? Hoe zit het met toepassing van de WKR bij verplicht thuiswerken? Deze vragen beantwoordt staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een brief met Kamervragen over de fiscale maatregelen in verband met het coronavirus.
Lager belastingdruk
De leden van de fractie van het CDA vragen zich af welk probleem de verruiming van de vrije ruimte van de werkkostenregeling oplost. Werkgevers kunnen een verruiming van de vrije ruimte benutten om belastingdruk en administratieve lasten te verlagen, aldus de staatssecretaris.
Vanuit diverse kanten is aangegeven dat werkgevers behoefte hebben om hun werknemers extra vergoedingen en verstrekkingen te geven bij ziekte van de werknemer of zijn naasten, maar ook vanwege de extra inzet of flexibiliteit die de coronacrisis van hen vraagt.
Het kabinet zorgt er met de eenmalige verruiming van de vrije ruimte van de werkkostenregeling voor dat werkgevers administratief eenvoudig en met een lagere belastingdruk extra vergoedingen en verstrekkingen kunnen doen.
Thuiswerklocatie verbeteren
De leden van de fractie van D66 vragen of de werkkostenregeling kan worden ingezet om de thuiswerklocatie van werknemers te verbeteren. Veel werkgevers hebben in verband met de beperkende maatregelen door de coronacrisis hun werknemers conform het advies van de regering opgedragen waar mogelijk thuis te werken.
Noodzakelijkheidscriterium
De werkkostenregeling kent verschillende gerichte vrijstellingen die de werkgever bij deze omstandigheden kan inzetten. Zo kan een werkgever via het noodzakelijkheidscriterium bijvoorbeeld onbelast een laptop, een smartphone en een printer vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen aan de werknemer.
Hulpmiddelen
Naast voorzieningen die met het noodzakelijkheidscriterium zijn vrijgesteld kan de werkgever ook een gerichte vrijstelling voor hulpmiddelen gebruiken. Onder deze hulpmiddelen kunnen computers en dergelijke apparatuur vallen die niet voldoen aan het noodzakelijkheidscriterium, maar ook bijvoorbeeld
kantoorbenodigdheden.
Arbovoorzieningen
Ook kent de werkkostenregeling een gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen. Via deze vrijstelling kan de werkgever voorzieningen die samenhangen met zijn verplichtingen op grond van de Arbeidsomstandighedenwet onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen aan de werknemer.
Arbowet
Bij verplicht thuiswerken kan een werkgever bijvoorbeeld een beeldscherm, een toetsenbord en een werkstoel aan de werknemer vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen, mits die voldoen aan de eisen die de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) stelt aan beeldschermarbeid.
De werkgever heeft op grond van deze wet de verplichting erop toe te zien dat de werknemer thuis goed en veilig kan werken.
Zelf bepalen
Tot slot kan de werkgever via de vrije ruimte van de werkkostenregeling nog andere voorzieningen onbelast aan de werknemer vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen. Werkgevers kunnen zelf bepalen waaraan en óf zij de vrije ruimte willen besteden, voor zover dit niet in belangrijke mate ongebruikelijk is.
De werkgever zou bijvoorbeeld de extra energiekosten die de werknemer maakt door het thuiswerken vanuit de vrije ruimte onbelast aan hem kunnen vergoeden.
Geen belemmeringen
De leden van de fractie van D66 vragen welke mogelijke belemmeringen een rol spelen bij het toepassen van de werkkostenregeling voor werknemers die verplicht thuiswerken.
Het kabinet ziet geen belemmeringen voor toepassing van de werkkostenregeling voor thuiswerken door de coronacrisis. Omdat de werknemer verplicht moet thuiswerken wordt in sommige gevallen zelfs sneller aan de voorwaarden van de gerichte vrijstellingen voldaan.
De werkgever is bijvoorbeeld op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht om de richtlijnen voor plaatsonafhankelijke arbeid te volgen. De voorzieningen die hij op grond van deze richtlijnen vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, zijn gericht vrijgesteld.
Ook is het vaak eenvoudiger voor de werkgever om aan te tonen dat voldaan wordt aan het noodzakelijkheidscriterium dat geldt bij gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke omdat bijvoorbeeld een laptop vaak gericht is op en noodzakelijk is voor het thuis kunnen werken.
Vrije ruimte in 2020
Bovendien heeft het kabinet vanwege de bijzondere omstandigheden van de coronacrisis voor het jaar 2020 de vrije ruimte verhoogd. De vrije ruimte is in 2020 voor de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom per werkgever verhoogd van 1,7 naar 3 procent.
Deze extra financiële ruimte kan de werkgever zowel gebruiken voor de verbetering van de thuiswerklocatie van zijn werknemers als voor een specifieke voorziening waarop een gerichte vrijstelling niet van toepassing zou zijn.
Beantwoording Kamervragen schriftelijk overleg over de fiscale maatregelen i.v.m. coronavirus
______________________________________________________________________________________________________________________________
Interessant voor u! Cursus Werkkostenregeling op 16 september in het Postillion Bunnik.
Het is/zou een goede zaak zijn om computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke te vergoeden aan thuiswerkers. Het belangrijkste is de werkplek.
De bureaustoel en het zit-sta-bureau. Vrienden die vanwege de coranacrisis huis moesten werken kregen na zes weken last van hun rug.
De stoel die ze gebruikten bleek toch minder steun te geven dan een professionele stoel op het werk. Een bezoek aan een fysiotherapeut was bijkans onmogelijk, dus het gevolg is dat legio werknemers nu met klachten lopen.
Een stoel van tussen de 500-800 euro excl btw voorkomt klachten en is vaak goedkoper dan fysio, kraker, extra training, yoga