De oppositie benadrukt dat de verhoging de leesvaardigheid en volksgezondheid kan schaden en inkomensongelijkheid vergroot. Volgens D66-Kamerlid Hans Vijlbrief heeft het kabinet “de verkeerde groepen” uitgekozen om te belasten. Hij pleitte, zonder succes, voor alternatieven zoals belastingen op e-sigaretten of suikerrijke producten. De coalitiefracties mengden zich maar weinig in het debat.
Minister Heinen van Financiën verdedigde de btw-verhoging als noodzakelijk voor belastingvereenvoudiging en verschuiving van belastingdruk van arbeid naar consumptie. Heinen stelde dat het lage btw-tarief vaak ondoelmatig is omdat ook hogere inkomens hiervan profiteren. Toch kwam er kritiek op de inconsistentie van de nieuwe voornemens, zoals dat musea onder het hoge tarief vallen, maar pretparken niet.
Mogelijk probleem in Eerste Kamer
D66 dreigt zelfs helemaal tegen het Belastingplan te stemmen, wat de kabinetsplannen in de Eerste Kamer in gevaar kan brengen, omdat de coalitie daar geen meerderheid heeft. Andere oppositiepartijen in de Eerste Kamer, zoals het CDA, tonen zich eveneens kritisch. Als het Belastingplan daar sneuvelt gaan ook andere fiscale maatregelen niet door, zoals het bevriezen van benzineaccijnzen.
Het Belastingplan wordt volgende week opnieuw besproken, waarna de stemming in de Tweede Kamer zal plaatsvinden. Of de verhoging uiteindelijk door de Eerste Kamer wordt goedgekeurd blijft voorlopig nog onzeker.
Geef een reactie