Het vak van KYC-analist professionaliseert, de werkwijze verschuift naar een meer risicogebaseerde aanpak en kunstmatige intelligentie biedt nieuwe mogelijkheden. Deze drie trends staan centraal tijdens Compliance in Action, een bijeenkomst voor KYC-professionals in de financiële en accountancysector, op 28 november.
KYC analisten zijn over het algemeen erg positief over hun vak en blijven ook lang actief in de sector. Dat bleek onlangs uit onderzoek van Tom Loonen, hoogleraar Financiële Integriteit aan de VU en een van de sprekers tijdens Compliance in Action. Het is volgens hem een duidelijk teken dat de bestaande wet- en regelgeving, de Wwft voorop, effectief is: ‘In de eerste plaats heeft de Wwft gezorgd dat het grote publiek zich veel meer bewust is geworden van witwaspraktijken en terrorismefinanciering en de gevolgen daarvan. Dat afschrikeffect alleen al is ontzettend belangrijk en dat zie je terug in de manier waarop KYC professionals hun vak beleven: ze hebben aanzien en invloed binnen een organisatie.’
Niet de rechercheur uithangen
Een belangrijke verandering voor de sector is de verschuiving naar een risicogebaseerde aanpak van het bestrijden van financieel-economische criminaliteit die vorig jaar met het DNB-rapport Van herstel naar balans is geïntroduceerd, zegt Frank Basjes van Partner in Compliance. ‘Het helpt enorm als je niet de rechercheur wilt uithangen, maar samen met de klant optrekt. Wanneer een financiële instelling intrinsiek gemotiveerd is om haar klanten beter te leren kennen, kan je niet alleen beter inschatten waar die mee bezig is, maar die interesse zal ook veel commerciële kansen opleveren.’
Tijdens Compliance in Action zal Helène Erftemeijer van de NVB nader ingaan op wat hoe deze risicogebaseerde aanpak in de praktijk uitwerkt.
Meer tijd voor advies
De derde belangrijke verandering waar tijdens Compliance in Action aandacht voor is, is kunstmatige intelligentie. Nieuwe technieken zoals machine learning maken het bijvoorbeeld mogelijk om fraudepatronen op te sporen. Daarmee zijn dit soort oplossingen een manier om veel taken die nu nog handmatig moeten worden verricht, te automatiseren, zegt Auke Dirkmaat, chief commerical officer van Hyarchis, medeorganisator van de dag. ‘KYC-analisten houden daardoor meer tijd over om als experts hun klanten met advies terzijde te staan.’ Tijdens Compliance in Action zal Dasha Simons, managing consultant Trusted AI bij IBM uiteenzetten hoe kunstmatige intelligentie innovatie in KYC en AML kan stimuleren.
Door een meer risicogebaseerde aanpak van banken en toezichthouders, toepassing van datagedreven technologische innovaties en gerichte samenwerking kan de sector financieel-economische criminaliteit tegengaan, ‘waarbij niet angst om het fout te doen de boventoon voert,’ merkt het eerdergenoemde DNB-rapport nog op. Professionals in de financiële of accountancysector die zich in hun werk bezighouden met anti-witwassen (AML) en know your customer (KYC) die hier meer over willen weten kunnen zich aanmelden voor Compliance in Action op 28 november in Amstelveen.
Het seminar start met Tom Loonen, hoogleraar Financiële Integriteit aan de School of Business & Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij spreekt over ‘Van kwantiteit naar kwaliteit: een enorme verandering voor de KYC-analist’. Helène Erftemeijer, sectorcoördinator AML/CFT bij de Nederlandse Vereniging van Banken vertelt hoe een risicogebaseerde aanpak kan helpen om AML- en KYC-processen in de financiële én accountancysector effectiever en efficiënter te maken. Dasha Simons, managing consultant Trusted AI bij IBM zet uiteen hoe kunstmatige intelligentie (AI) innovatie in KYC en AML kan stimuleren.
In het tweede deel van het seminar bespreken we twee casussen uit de praktijk: een uit de accountancysector en een uit de financiële sector. De eerste case study wordt verzorgd door Ewout Brouwers, CEO van PIA Group Nederland. De spreker van de tweede case study wordt binnenkort bekend gemaakt. We sluiten het seminar af met een paneldiscussie.
- Accountants
- Overige financiële professionals
Het seminar is geschikt voor professionals in de financiële of accountancysector die zich in hun werk bezighouden met anti-witwassen (AML) en know your customer (KYC). We richten ons vooral op professionals die werken als beleidsmaker of op management- en directieniveau.