Gemeenschappelijk eigendom van een eigen woning komt in verschillende vormen voor. Het is zeker niet beperkt tot zij die met elkaar gehuwd zijn. De toepassing van de fiscale regels is bij gemeenschappelijk eigendom zijn niet altijd eenvoudig.
Inhoud
Bij de gezamenlijke aankoop van een eigen woning door gehuwden is het gekozen huwelijksgoederenregime van belang. Voor ongehuwden gelden andere regels en zijn de onderlinge afspraken maatgevend. Vaak zal bij aankoop rekening moeten worden gehouden met het eigenwoningverleden van beide partners. Wordt de relatie verbroken, dan kan de gezamenlijke eigen woning voor ongekende complicaties zorgen.
Wie betaalt de lasten, en wie mag ze aftrekken? Hoe zit het met aftrekbare en aan te geven alimentatie als de een in de gezamenlijke woning blijft wonen? Hoe formuleer je de afspraken in een (echtscheidings)convenant zonder fiscale kleerscheuren op te lopen? Op deze en tal van andere fiscale vragen rond samenleven in een eigen woning is de inhoud van deze cursus gericht.
Doel
Na afloop van de cursus hebben de deelnemers inzicht in de werking en de toepassing van de fiscale regels rond het gezamenlijk bezit van een eigen woning en het beëindigen daarvan. Zij kunnen in veel voorkomende gevallen adviseren en zij kunnen mogelijke complicaties en mogelijkheden beter onderkennen. Zij kunnen de fiscale paragraaf in een (echtscheidings)convenant beoordelen.
Doelgroep
Adviseurs, (assistent)accountants en aangiftemedewerkers die te maken hebben met cliënten met een eigen woning.
Onderwerpen
In de cursus ‘Fiscaliteit van de eigen woning, deel II’ komen onder meer onderstaande onderwerpen aan bod:
- Wat is een ‘eigenwoningverleden’, en wat doen we daar mee?
- Hoe worden de inkomsten en uitgaven bepaald en verdeeld tussen de gezamenlijke eigenaren?
- Hoe werkt de echtscheidingsregeling, bij ex-gehuwden en bij ex-samenwoners?
- Van of voor wiens rekening zijn eigenwoningschuld en eigenwoningreserve?
- Wat is ‘alimentatie’ in relatie tot de eigenwoningregeling?
- Hoe moet de eigenwoning bij scheiding in de aangifte worden verwerkt?
NB: De belangrijkste algemene regels komen in de cursus ‘Fiscaliteit van de Eigen Woning, deel I’ aan de orde. Om deel II te kunnen volgen is het niet strikt noodzakelijk om deel I te hebben gevolgd als u ruime kennis van de eigenwoningregeling heeft.
Tarief
-
€ 340Cursus voor aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)
-
€ 425Cursus voor niet-aangesloten kantoren bij Extendum en/of Novak (excl. btw)
Indien u zowel de cursus Fiscaliteit van de eigen woning, deel I als deel II afneemt, ontvangt u 10% korting*.
*) Deze actie geldt alleen als beide cursussen door voldoende cursusinschrijvingen doorgaan.