Oordeelsvorming vormt een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van financials. En vindt plaats op veel meer momenten dan dat we ons bewust zijn. Toch staan we onvoldoende stil bij de manier waarop allerlei psychologische processen deze oordeelsvorming beïnvloeden. Financials zien zichzelf vaak als rationele en objectieve beslissers, maar is dat wel zo? In deze cursus wordt kennis over de oordeelsvorming vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek toegepast op de financial. Hoe oordelen mensen? Welke valkuilen kunnen deze oordeelsvorming (al-dan-niet onbewust) beïnvloeden? En hoe kun je je intuïtie effectief inzetten?

Doelstelling

Op basis van psychologische theorie en praktische voorbeelden bespreken we hoe het oordeelsvormingsproces bij mensen werkt. De meest recente kennis vanuit de psychologie wordt gecombineerd met kennis over de werkwijze van financials.

Inhoud

In deze opleiding maak je kennis met oordeelsvorming vanuit een gedragswetenschappelijke invalshoek. Je leert hoe mensen oordelen en leert de belangrijkste valkuilen (zowel op individueel als op groepsniveau) herkennen. Je leert hoe deze valkuilen kunt voorkomen en je oordeelsvorming kunt verbeteren. Ook leer je onder welke voorwaarde intuïtie gebruikt kan worden en leer je welke mogelijkheden er zijn om de oordeelsvorming te verbeteren.

Na afloop:

  • Begrijp je hoe mensen oordelen
  • Ben je bewust van de belangrijkste (onbewuste) valkuilen in het oordeelsvormingsproces op zowel individueel- als groepsniveau
  • Ken je een aantal ‘spelregels’ die bepalen hoe je je intuïtie effectief kunt inzetten in het kader van de oordeelsvorming
  • Weet je welke handvatten er zijn om je oordeelsvormingsproces te verbeteren

In deze training kijken we naar voorbeelden uit de publieke sector, ook andere sectoren zullen zich herkennen in de voorbeelden.

Bestemd voor

Hoogopgeleide financials