Professionals in de accountancybranche, we hebben weer een zeer divers en uitdagend programma voor jullie. Of je nu accountant, administrateur, fiscalist of adviseur bent, met onze cursussen stel jij je persoonlijke programma op maat samen. Kies jij voor een sprintje van één cursus of ga je voor de volle vier dagen Kennismarathon?
5 november
5 november
Je client overlijdt: wat staat je allemaal te doen?
Een cliënt komt bij je met de vraag: wat moet ik allemaal doen om de nalatenschap af te wikkelen? Weet je niet waar te beginnen of wil je gewoon goed voorbereid zijn als je deze vraag krijgt? Deze cursus zal je aan de hand van voorbeelden inzicht geven in de verschillende onderdelen van de afwikkeling van de nalatenschap. Naast de (fiscaal-)juridisch inhoudelijke aspecten zal ook aandacht worden besteed aan de positie van de erfgenamen en de executeur-testamentair, de rol van de notaris, fiscalist en accountant, en de veelvoorkomende (fiscaal-)juridische en praktische knelpunten.
Je client overlijdt; wat staat je allemaal te doen ?
Einde van de open CV en VBI
Per 1 januari 2025 worden alle open commanditaire vennootschappen (CV’s) en open fondsen voor gemene rekening fiscaal transparant. Dit houdt in dat de vennootschapsbelastingplicht vervalt, wat resulteert in een fiscale afrekening over het gehele vermogen. Gelukkig is er overgangsrecht beschikbaar. Welke keuze gaat uw cliënt hierin maken? Welke mogelijkheden zijn er om de privacy te waarborgen? Daarnaast bespreken we het vervallen van de vrijstelling voor de vennootschapsbelasting van de vrijgestelde beleggingsinstelling (VBI). Wat zijn de gevolgen hiervan en hoe kunt u hierover adviseren?
Reparatiemogelijkheden binnen de wet excessief lenen
In de aangifte inkomstenbelasting 2023 moet voor het eerst rekening worden gehouden met een eventueel excessief deel van leningen bij de eigen bv (grens in 2023: € 700.000). Per eind 2024 ligt de grens bij € 500.000. Ook in 2024 moet dus wellicht actie worden ondernomen, zoals een dividend uitkeren. Hierbij moet uiteraard rekening worden gehouden met de gehele (fiscale) positie van de DGA, zoals het box-3-vermogen per 1 januari 2025. In deze cursus staan we stil bij lenen bij de eigen bv en de acties die in 2024 in dit kader nog kunnen worden ondernomen.
Reparatiemogelijkheden binnen de wet excessief lenen
Herstructurering in de MKB-praktijk
Er kunnen diverse redenen zijn om een herstructurering door te voeren, zoals een bedrijfsopvolging, het verkoopklaar maken van de structuur van een bv, het (fiscaal) optimaliseren van een structuur etc. Maar niet alle routes hebben de gewenste fiscale uitwerking en/of hebben hun valkuilen.
Herstructurering in de MKB-praktijk
Complexe bepalingen Successiewet helder uitgelegd
In de Successiewet zijn veel ficties opgenomen. Deze dienen ertoe om erfbelasting te kunnen heffen in situaties waarin iemand niets krachtens erfrecht verkrijgt, maar de situatie daar wel sterk op lijkt. Het meest bekende voorbeeld is de woning in bloot eigendom, die bij de kinderen aangroeit naar volle eigendom wanneer de langstlevende ouder overlijdt. Maar ook voor verblijvingsbedingen in VOF-akten, schenkingen kort voor overlijden, overlijdensrisicoverzekeringen, waardestijging van aandelen door het wegvallen van de lijfrentegenieter en renteloze leningen zijn ficties opgenomen in de Successiewet. In deze training worden deze ficties aan de hand van uitgewerkte praktijkcases behandeld, zodat je er daarna zelf mee aan de slag kunt.
Complexe bepalingen Successiewet helder uitgelegd
Het levenstestament besproken
Het levenstestament wordt tegenwoordig vaak aangeprezen als noodzakelijk en nuttig door notarissen. Soms is dit terecht, maar soms ook niet nodig. Tijdens deze bijeenkomst zullen we het levenstestament nader bekijken: Wat is het precies en hoe werkt het? En hoe functioneert het in de praktijk? Daarnaast zullen we de (wettelijke) regeling behandelen voor het geval een cliënt niet meer in staat is zijn wil te uiten en er geen levenstestament is. Gewapend met deze kennis hoef je deze onderwerpen niet langer uit de weg te gaan en kun je een gesprekspartner zijn.
De fiscale checklist bij aan- of verkoop van de BV
De koop of verkoop van een bedrijf is een veel betekende gebeurtenis voor je klant. Vaak zijn daarbij gespecialiseerde corporate finance adviseurs, advocaten en notarissen betrokken. Maar wat is jouw rol als adviseur?
De fiscale checklist bij aan- of verkoop van de BV
De (bestel)auto van de zaak in beweging
De transitie van het Nederlandse wagenpark naar elektriciteit is inmiddels in volle gang. Daarom is het belangrijk dat u op de hoogte bent en blijft van alle fiscale aspecten rondom dit onderwerp. Zo wordt de vrijstelling van BPM voor bestelauto’s met een verbrandingsmotor per 1 januari 2025 afgeschaft. Wat betekent dit voor de praktijk en wat zijn de alternatieven? Ook de regeling voor de fiets van de zaak biedt nieuwe fiscale mogelijkheden. Daarnaast zien we dat het gebruik steeds vaker leidend wordt in plaats van bezit. Mobility as a service, waarbij het openbaar vervoer met diverse andere vormen van vervoer wordt gecombineerd, is een direct gevolg hiervan. Ook hierbij dient u de fiscale aspecten te beheersen.
De (bestel)auto van de zaak in beweging
Nog meer weten?
Wil je weten welke opleidingen we nog meer hebben tijdens onze kennismarathon, klik dan hier voor het totale overzicht
Prijs
Genoemde prijs is een vanaf prijs. Kijk op de website van Fiscount voor de juiste prijs.