
Tip
Er kan één subsidieaanvraag per jaar worden ingediend in de periode 1 maart tot en met 30 april, die volgt op het (kalender)jaar waarin de instandhoudingskosten zijn gemaakt. Hiervoor is de factuurdatum bepalend. De subsidieregeling vervangt sinds 1 januari 2019 de fiscale monumentenaftrek. De subsidie bedraagt 38% van de kosten voor de instandhouding van het rijksmonument.
Ook kosten van werkzaamheden die zijn gericht op het voorkomen van verval of vervolgschade kwalificeren voor de subsidie. Hiertoe worden onder meer gerekend kosten voor schilderwerk, gevelreparaties, herstel van voegen, het vervangen van kapotte dakpannen, het repareren of vervangen van goten en afvoeren en het herstel van scheuren in het buitenpleisterwerk.
Benut de overgangsregeling
Bij de overgang van de fiscale aftrek van uitgaven voor monumentenpanden naar de nieuwe subsidieregeling is er een overgangsregeling getroffen. Deze overgangsregeling geldt alleen voor eigenaren met een BBM-verklaring. Dit is een verklaring van de Belastingdienst Bureau Monumentenpanden, waarin staat dat de eigenaar van een rijksmonument geen recht heeft op aftrek voor de onderhoudskosten. Is jouw cliënt in het bezit van deze verklaring, dan kan hij/zij subsidie aanvragen voor kosten van lopende onderhoudstrajecten van vóór 2019. De fiscale aftrek tot en met 2018 en de subsidieregeling van 2019 moeten dan wel samenlopen. Het gaat hierbij om de volgende aftrekbare kosten:- aftrekbare kosten voor onderhoud dat in 2018 is uitgevoerd, maar die in 2019 zijn betaald;
- aftrekbare onderhoudskosten waarvoor in 2018 (of eerder) de verplichting is aangegaan, terwijl het onderhoud pas in 2019 is uitgevoerd.