Bij deze vorm van marktmisbruik wordt de waarde van een cryptomunt kunstmatig opgepompt (pump) om deze vervolgens op het hoogtepunt te verkopen (dump), wat vaak leidt tot flinke verliezen voor consumenten.
Nieuwe wetgeving
De AFM wijst erop dat vanaf 30 december 2024, onder de nieuwe Europese cryptowetgeving MiCAR, marktmanipulatie zoals ‘pump and dump’ verboden wordt. De AFM zal hierop streng toezien en overtredingen handhaven. Vooruitlopend op deze nieuwe regels heeft de AFM al drie gevallen van koersmanipulatie onderzocht, waarbij het gebruik van sociale media en de betrokken koersverlopen werden geanalyseerd. Hieruit bleek een standaard werkwijze die vaak wordt gevolgd bij ‘pump and dump’-activiteiten.
Snelle koersstijging
De werkwijze begint meestal met een organisator die vooraf grote hoeveelheden van een cryptomunt opkoopt tegen een lage prijs. Vervolgens verspreidt deze persoon via sociale media berichten om anderen aan te sporen ook te investeren, vaak met termen als ‘to the moon’ en beloften van buitensporige rendementen tot wel 800%. Hierdoor stijgt de koers snel, waarna de organisator zijn cryptomunten verkoopt met grote winst. Consumenten blijven vaak achter met waardeloze crypto’s en aanzienlijke verliezen.
Hanzo van Beusekom (bestuurder AFM): “Wij maken ons zorgen om deze wijdverspreide vorm van marktmanipulatie. Pump en dump wordt straks verboden en het toezicht op marktmisbruik staat hoog op de agenda van de AFM. De mogelijke voordelen van digitale innovaties op basis van crypto’s kunnen alleen ten volle worden gerealiseerd als er sprake is van duurzaam vertrouwen in de sector. Wij waarschuwen daarom nu alvast de organisatoren en consumenten.”
De AFM benadrukt dat, ondanks de nieuwe MiCAR-wetgeving, de cryptosector risicovol blijft. Beleggers worden geadviseerd zich goed te verdiepen voordat zij investeren en alleen geld te gebruiken dat zij kunnen missen. De nieuwe regels hebben als doel de cryptomarkt veiliger en transparanter te maken, maar risico’s zullen blijven bestaan.
Geef een reactie