D66’er Joost Sneller had een motie ingediend die begin dit jaar werd aangenomen. In antwoord op Kamervragen over de begroting van de koning komt premier Schoof erop terug. Hij schrijft dat het kabinet ‘geen aanleiding (ziet) om een voorstel in procedure te brengen’. Volgens hem is het onduidelijk of er een tweederde meerderheid in beide Kamers is om de verandering mogelijk te maken. Ook vindt hij het niet nodig ‘vanuit het oogpunt van stabiliteit van de financiën van het Koninklijk Huis’.
Schoof volgt daarmee voorganger Rutte, die er ook niets voor voelde om de koninklijke familie belasting te gaan laten betalen. Rutte schoof de kwestie door naar een volgend kabinet. Volgende week bespreekt de Kamer de begroting van het ministerie van Algemene Zaken, waar ook het Koninklijk Huis onder valt.
‘Zoveelste excuus’
Motie-indiener Sneller is teleurgesteld: ‘Deze gezochte excuses zijn de zoveelste variant op jarenlange stilstand en weigerachtigheid rondom het Koninklijk Huis. Er ligt een Kameruitspraak en ik verwacht dat de regering daar gehoor aan geeft. Een gemiste kans van deze premier om een stap vooruit te zetten en het instituut van de monarchie minder kwetsbaar te maken.’
De motie van Sneller kreeg begin dit jaar steun van PVV en NSC, die nu in het kabinet zitten. VVD en BBB stemden tegen. Er staat niets over het Koninklijk Huis in het hoofdlijnenakkoord dat de vier partijen in mei overeenkwamen. PVV-leider Geert Wilders dient bij de behandeling van Schoofs begroting een amendement in waarmee hij wil voorkomen dat de koning volgend jaar salarisverhoging krijgt. Een soortgelijke motie van hem werd in januari ook al aangenomen.
Geef een reactie