
Uit een eerste analyse van 220.000 WIA-uitkeringen over de periode januari 2020 tot en met december 2024 blijkt dat het grootste deel correct is. Bij deze 43.000 uitkeringen zijn echter signalen dat er fouten kunnen zijn gemaakt, vooral bij de berekening van het dagloon. De uitkeringsinstantie start daarom met het corrigeren van deze gevallen.
Kleine groep eerst
UWV kiest voor een zorgvuldige en stapsgewijze aanpak. De controle begint kleinschalig bij een groep van 20 mensen die zichzelf hebben gemeld en zelf mogen beslissen of ze hieraan mee willen werken. Zo wil het UWV leren van de eerste ervaringen en goed zicht krijgen op de mogelijke gevolgen van correcties, bijvoorbeeld voor toeslagen, werkgeverspremies en aanvullende pensioenuitkeringen.
Minister Van Hijum benadrukt het belang van deze aanpak: “Ik snap heel goed dat veel mensen snakken naar duidelijkheid. UWV maakt daar nu ook een begin mee, en dat is vooruitgang. Maar ik wil ook dat het in een keer goed gebeurt, ook als dat wat extra tijd kost. En heel belangrijk: dit moet samen met de mensen die gedupeerd zijn gebeuren. Hun belang moet voorop staan.”
Terugvorderen alleen in uitzonderlijke gevallen
Volgens de minister wordt zeer terughoudend omgegaan met het terugvorderen van te veel betaalde uitkeringen. Alleen als iemand meer heeft ontvangen dan zijn oorspronkelijke loon, wordt gekeken of terugbetaling nodig is. Daarbij wordt altijd rekening gehouden met de gevolgen voor de uitkeringsgerechtigde.
Onderzoek naar maatmanloon nog gaande
Naast de controle op daglonen loopt er ook nog een onderzoek naar mogelijke fouten bij het zogeheten maatmanloon, een ander belangrijk onderdeel van de WIA-berekening. De uitkomsten van dat onderzoek worden in april verwacht.
Vervolgstappen
In de komende weken start UWV met het informeren van de mensen bij wie een controle volgt. Daarna wordt het proces stapsgewijs uitgebreid. De verwachting is dat de aanpassingen en eventuele correcties dit voorjaar van start gaan.
Geef een reactie