Globaal verwacht de financiële sector een rendement van 20% te behalen op fintech-investeringen. De Europese respondenten minder optimistisch en gaan uit van 14%. In Nederland blijven de investeringen steken op 8% van de omzet, terwijl dit globaal gezien gemiddeld 15% bedraagt. Dat blijkt uit het ‘PwC-Global Fintech Report’.
Toch blijven de investeringen bij Nederlandse instellingen steken op 8% van de omzet, terwijl dit globaal gezien gemiddeld 15% bedraagt. Dat blijkt uit het ‘PwC-Global Fintech Report’.
Fintech-nieuwkomers blijken de financiële sector op zijn kop te zetten. Van de respondenten verwacht 88% dat ze een substantieel deel van hun business aan hen gaan verliezen. Het zou daarbij gemiddeld gaan om een kwart van de omzet. Dankzij slimme innovaties op het gebied van blockchain, biometrie, kunstmatige intelligentie, identiteit- en toegangsbeheer en mobiel betalen maken de nieuwkomers dezelfde diensten goedkoper, gemakkelijker en sneller.
Investeren en samenwerken
PwC schat in dat dat er de afgelopen vier jaar wereldwijd al circa 40 miljard dollar is geïnvesteerd in fintech-nieuwkomers. Momenteel gaat al 65% van de Nederlandse financials partnerschappen met hen aan en zo’n 82% van de gevestigde orde wil in de komende 3-5 jaar gaan samenwerken met fintech-bedrijven.
Voor een succesvolle samenwerking moeten financiële dienstverleners hun bestaande IT-systemen integreren met technologieën op het gebied van bijvoorbeeld data-analyse en mobile. Drie op de vijf respondenten ondervindt daarbij problemen rondom het (veilig) aan elkaar koppelen van IT-systemen.
Regelgeving
Volgens PwC ziet de financiële sector regelgeving als belemmering voor technologische innovatie en als bron van onzekerheid. Vooral regelgeving op het gebied van dataopslag en privacy (54%) en digitale identiteitsverificatie (50%) beschouwen zij als barrières voor innovatie.
Het onderzoek werd gehouden onder ruim 1.300 topmanagers van financiële instellingen en fintechs in 71 landen.
Rapport: PwC: Global Fintech Report
Geef een antwoord