Hoe meld je je bij de Belastingdienst aan als werkgever en welke gegevens ontvang je vervolgens? De Belastingdienst heeft er een nieuwe handreiking over gepubliceerd.
Neem je personeel in dienst, dan meld je je aan met het formulier ‘Melding Loonheffingen Aanmelding Werkgever’. Dit formulier stuur je per post naar de Belastingdienst.
Aanmelden via Kamer van Koophandel
Neem je bij de start van de onderneming direct personeel in dienst, dan kun je je bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KVK) aanmelden als werkgever. De KVK zorgt voor de afhandeling richting de Belastingdienst.
Loonheffingennummer
Nadat de Belastingdienst het aanmeldformulier heeft ontvangen, krijg je binnen 5 werkdagen een loonheffingennummer. Meld je je aan vóór indiensttreding van een werknemer, dan krijg je een loonheffingennummer binnen 5 werkdagen nadat de werknemer in dienst is gekomen.
Aangiftebrief loonheffingen
Na aanmelding ontvang je binnen 3 weken de ‘Aangiftebrief Loonheffingen’. In deze brief staan de volgende gegevens:
- de tijdvakken waarover je aangifte moet doen
- de uiterste aangifte- en betaaldatum per tijdvak
- het betalingskenmerk per tijdvak
Deze gegevens heb je nodig om op tijd aangifte loonheffingen in te dienen en te betalen.
Let op!
De Belastingdienst verstrekt de brief maar 1 keer, bewaar deze daarom in de administratie.
Gegevens werknemersverzekeringen
Als je voor de werknemers premies werknemerszekeringen moet betalen, dan ontvang je binnen 4 weken brieven met informatie over:
- de sectorindeling
- het percentage voor de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk)
Op later moment verzekerde werknemers
Heb je je al aangemeld als werkgever, maar neem je op een later moment werknemers in dienst waarvoor je premies werknemersverzekeringen moet betalen? Dan meld je dit met het formulier ’Melding Loonheffingen Premies werknemersverzekeringen betalen’.
Overname onderneming
Start je een onderneming door overname van een onderneming met werknemers, dan kun je je direct bij inschrijving bij de KVK aanmelden als werkgever.
Daarnaast verzend je, samen met de overdragende werkgever, het formulier ‘Melding Loonheffingen Overdracht van activiteiten’.
Je gebruikt dit formulier ook als de rechtsvorm van de onderneming verandert, of als je al werkgever bent en een andere onderneming met werknemers overneemt.
Gevolgen premie ZW en Whk
Als je een onderneming met werknemers overneemt verandert de toerekening van eventuele ZW- en WGA-uitkeringslasten. Daarmee verandert misschien ook de gedifferentieerde premie Whk.
Bron: Forum Salaris
Geef een antwoord