Een kijkje in de keuken van het familiebedrijf
De podcastserie is een initiatief van Accountancy Vanmorgen, Tijdschrift Familiebedrijven en accountantskantoor BDO.
De afleveringen:
- Het familiestatuut
- Bedrijfs- en familiestrategie
- Fusies en overnames
- De generatiewissel en fiscaliteit
Aflevering 1 | Het familiestatuut
In deze eerste aflevering nemen we een kijkje in de keuken van het familiebedrijf Van Drunen. Dat doen we met Gerard-Jan van Blokland, die CEO en mede-eigenaar is van deze fabrikant van onder meer orthopedisch schoeisel. Het familiebedrijf Van Drunen werd in 1913 opgericht door Gijsbertus van Drunen. Inmiddels is de vijfde generatie van de familie Van Drunen betrokken. Van Blokland, die de kans kreeg zich in te kopen, bezit een minderheidsbelang van 25 procent in het bedrijf.
Aflevering 2 | Bedrijfs- en familiestrategie
In deze tweede aflevering nemen we een kijkje in de keuken van het familiebedrijf MAS Dienstverleners. Dat doen we met oprichter Rahma El-Mouden. Zij kwam op 16-jarige leeftijd naar Nederland, als dochter van een imam. Jaren werkte ze zelf in de facilitaire dienstverlening tot ze in 1997 besloot haar eigen onderneming op te richten: Multicultureel Amsterdams Schoonmaakbedrijf, ofwel MAS. Dat haar onderneming een familiebedrijf zou zijn, was haar vanaf het begin duidelijk.
Aflevering 3 | Fusies en overnames
In deze derde aflevering nemen we een kijkje in de keuken van het familiebedrijf Hoppenbrouwers Techniek. Die onderneming is tegenwoordig volledig in handen van Henny de Haas, die het installatiebedrijf sinds 2002 aanstuurt. De Haas groeide op als boerenzoon, maar wilde in zijn leven iets anders dan koeien melken. Als jonge directeur maakte hij afspraken voor het overnemen van 20 procent van de aandelen. Maar dat was voor hem niet genoeg – in eigen woorden: ‘Voor mij was het alles of niets’. Dat zette druk op de onderhandelingen, die eindigden in een akkoord, waarbij De Haas’ voorganger Theo Hoppenbrouwers drie jaar de kans kreeg om de deal terug te draaien. Dat gebeurde niet – ‘het vertrouwen was er.’ In 2013 nam De Haas de resterende aandelen over van naamgever en eigenaar Theo Hoppenbrouwers.
Aflevering 4 | De generatiewissel en fiscaliteit
In deze slotaflevering nemen we een kijkje in de keuken van het familiebedrijf Driessen Groep. Driessen omschrijft deze specialist in HRM-dienstverlening als een ‘familie van bedrijven’. De onderneming is door zijn vader Jan Driessen opgericht. Jeroen Driessen was toen 16 jaar oud en kon niet voorzien dat hij tegenwoordig CEO zou zijn van een onderneming met 600 vaste en 15.000 flexibele medewerkers en een omzet van 234 miljoen euro. In 2004 trad Driessen junior tot de directie toe.