De openbare en interne accountants die werkzaam zijn voor de zorgaanbieders in de zorgsector zijn niet gerust over de instellingsfinanciering en bekostiging na de decentralisatie in de zorg. Dat schrijft de NBA Commissie Ziekenhuisvoorzieningen (Coziek) in een brief aan de Raad van Bestuur van GGZ-instellingen en instellingen in de ouderen-, gehandicapten- en jeugdzorg.
In de brief maakt Coziek de balans op van één van de grootste stelselwijzigingen in de geschiedenis die de afgelopen maanden voltrok: de decentralisatie van zorgtaken van de landelijke overheid naar de gemeenten. De accountants in de zorg zijn niet gerust over de instellingsfinanciering en bekostiging van de PGB-zorg. Zij vragen zich af of de afspraken met de contractpartners van de GGZ-instellingen en instellingen in de ouderen-, gehandicapten en jeugdzorg over 2015 haalbaar zijn. De zorgaccountants vinden het nu een uitgelezen moment om de specifieke knelpunten te inventariseren rondom de decentralisaties inzake de verantwoording en controle. Zij roepen de Raden van Bestuur dan ook op om prioriteit te geven aan het actieplan van hun instelling en de voorbereiding van de Wmo/Jeugdwet-aanbesteding 2016.
Knelpunten
Sinds begin 2014 wijzen accountants het ministerie van VWS en branchepartijen op uiteenlopende praktische knelpunten. Wijzigende registratieregels en een grote diversiteit aan verantwoordingen trekken een wissel op de administratieve functie van zorginstellingen. Het contractmanagement blijkt in veel situaties niet goed uitvoerbaar. Onder meer, omdat de afspraken nog veel onduidelijkheden en open einden bevatten, de IT-infrastructuur niet tijdig gereed was om informatie uit te wisselen en er nog niet kon worden gedeclareerd. Ook de onduidelijkheden in de fiscaliteit vroegen om aandacht. In het jeugddossier speelt het knelpunt van het woonplaatsbeginsel dat tot onduidelijkheid en administratieve problemen kon leiden.
De accountants constateren dat over de meeste van deze zaken inmiddels meer duidelijkheid is ontstaan. Ook in de uitwerking van controleprotocollen en de uitwisseling van het berichtenverkeer tussen gemeenten en zorginstellingen (GGK/Vecozo) worden stappen gezet; de knelpunten in de registratie en in de individuele contracten tussen aanbieders en gemeenten en andere partijen zijn echter nog niet opgelost.
Verantwoordelijkheid
Coziek roept de Raden van Bestuur op vooral lokaal hun verantwoordelijkheid te nemen en niet af te wachten of knelpunten landelijk worden opgelost. ‘Een plan met concrete acties in het derde kwartaal 2015 is cruciaal om de belangrijkste issues in de Wmo/Jeugdwetverantwoordingen voor te zijn’, zo valt te lezen in de brief. Uit de eerste bevindingen blijkt dat er zoveel onduidelijkheden zijn dat het hoog tijd is om daarover met de betreffende gemeenten in overleg te treden. ‘Als accountants signaleren wij dat het de verantwoordelijkheid van partijen zelf is om tot afspraken te komen over praktische oplossingen voor de verantwoording over het invoeringsjaar 2015. Eventueel kunnen procesafspraken worden gemaakt over de interne procedures en de uit te voeren interne controles, zodat de betrouwbaarheid van de declaraties in het proces is geborgd. Daarbij is het van belang om de administratieve lasten en controle-effort zo beperkt mogelijk te houden. Als partijen het eens zijn over de geleverde prestaties en de gefactureerde prijs, dan is accountantscontrole daarvan niet noodzakelijk en is de overeenstemming tussen partijen ook een steunpunt voor de accountantscontrole van de jaarrekening.’
Landelijke financiële productieverantwoording
Als de omvang van betreffende opbrengsten substantieel is en de knelpunten niet tijdig worden opgelost, kan dat consequenties hebben voor de controleverklaring bij de jaarrekeningen 2015 van zorginstellingen. ‘Mede in dit kader merken wij op dat het NBA Platform Zorg in haar advies aan de VNG d.d. 7 januari 2014 pleitte voor uniformering en beperking van de administratieve lastenverzwaring op het gebied van verantwoording en controle. Daarbij is onder meer benadrukt dat afzonderlijke accountantscontroles in opdracht van gemeenten niet op voorhand efficiënte en effectieve oplossingen zijn. De NBA steunt dan ook het initiatief van project informatievoorziening zorgaanbieders (iZA) dat zorgaanbieders zich kunnen verantwoorden via een landelijke financiële productieverantwoording. Deze verantwoording en het bijbehorende accountantsprotocol komen naar verwachting in oktober beschikbaar.’
Geef een reactie