Zo maar op zondagmiddag plopt het bericht op twitter binnen: ‘Brenda Westra overleden’. Accountancyvanmorgen en Accountant.nl schrijven het: 12 oktober jl. is Brenda Westra RA op 48 jarige leeftijd overleden.
Het is najaar 2004 als ik inspiratie zoek en vind bij ‘onthullingen over accountants’ en boekje over hoe het anders kan in de accountancy. Een tegengeluid over een beroep wat erg moet wennen aan een nieuw zelf kritisch gehalte. Het boek gaat over Erik een succesvolle accountant die alles verliest wat echt belangrijk is. Maar gelukkig krijgt hij er wel succes, aanzien en verdiensten voor terug. Naast Gert zijn verhaal over die Erik (had hij het zelf meegemaakt bij Deloitte?) schreef Brenda het tweede deel met concrete verbeterplannen voor de accountancy. Een dame met drive om het vak te innoveren dat was mijn eerste ervaring met Brenda. Zij combineerde o.a. Assurance met Insurance. Wij vonden het prachtig. En een inspiratie om eens buiten de geiegende paden te treden dat was het zeker.’Hoe het anders kan in de accountancy’. Dat was in die jaren onze rebelse slogan. Gert vond het prachtig, Brenda wellicht ook.
Gert Greveling sprak ik in oktober 2004 in Garderen. We dronken samen thee en hij maakte mij enthousiast en overtuigde me vooral door te gaan op de ingeslagen weg. Sindsdien komt het plaatje van ‘onthullingen’ in al mijn bedrijfspresentaties voor. Gert Greveling kreeg darmkanker en hij werd op 12 oktober 2010 gecremeerd. Precies 5 jaar later komt Brenda Westra op deze zelfde dag te overlijden. Eigenlijk een heel stil afscheid? Geen statement? Geen laatste testimonial? Geen laatste poging toch haar ‘ethical code’ uit 2006 nog tussen de oren van de grijze accountants-bobo’s te krijgen? De X-code was een dappere poging om ook op dit punt het accountantsberoep van koers te doen veranderen. Het moet voor Brenda een zeer frustrerende afloop zijn geweest. Zeker haar inspreken tijdens de ALV van ons accountantsberoep getuigd van drive en lef. In de klacht van Corneel Spil (mede-opsteller) bij de RvJ lezen wij:
‘Het is een eufemisme om de discussie over de Verordening Gedragscode (VGC) heftig te noemen. Brenda Westra, met Hans Blokdijk en Corneel Spil een belangrijk tegenstander van de medio december 2006 door de leden van het Koninklijk NIVRA aangenomen code, refereerde zelfs aan ‘beulen’ toen zij doelde op de opstellers van die code.’
De code werd met een zeer kleine meerderheid aangenomen. Er waren spoedacties met busjes om RA’s van de Big4 naar de stemming te brengen voor nodig. Wel kwam er een commissie die de heikele punten onder de loep moest nemen. Ik mocht in die commissie van den Luitgaarde zitten. Wij nemen de punten van Westra en ‘Limperg-groep’ mee en probeerde daar verantwoord en voorzichtig nog een aantal onderhoudspunten van te maken. Deels gelukt…
Brenda sprak ik in 2011, op het plein voor het Beatrix Theater, bij een accountantsdag. Ze pafte een filtertje weg. Man, wat is dit een diva volgens accountantsmaatstaven, dacht ik nog. En in herinnerde me de indruk die ze op studenten, docenten en hoogleraren gemaakt had. Met haar verschijning en haar inhoud. Zelf schreef ze op haar linkedin-profiel: Rebel Accountant, Writer, Financial Idealist and Innovator. Mooie omschrijvingen. Ik herken me in haar ambities. Streef deze deels ook na. Brenda streeft niets meer na? Hoe zou haar leven na 2011 zijn geweest? Ze schreef met Gideon Folkers ‘IT based auditing’. Het boekje wat me zeer aanspreekt. Vooral omdat de kapstok van de simpel 6 P’s er in terugkomt. Vernieuwend? Nee, maar wel praktisch. Dat kenmerkt alle boeken van Brenda. Ik studeerde in 1998 met het manuscript van deel 1 van het compendium af. Het boek was er nog niet, maar het geprinte manuscript werd door ons studenten stuk gelezen. Vandaag is er weinig over haar te vinden? Geen enkel bericht over een moedig gedragen ziekte? Of een bijzonder afscheid? Ze was toch niet de persoon voor een teruggetrokken leven? Op linkedin schrijft ze Writer of many Dutch accountancy books. Financially independent (sort of). Thank you guys! :-)). Starting a new life in Dubai and Ibiza. Dat laatste roept vragen op. De tekst tussen haakjes ook wel. Deze blonde, in mini-rok gehulde en flamboyante en sportauto rijdende diva gaf mij een zeer independent gevoel. Zou ze na 2011 een glamour-life geleefd hebben? Ze is niet naar de Franse Dordogne of Italiaanse Toscane vertrokken om tot rust te komen of haar leven te veranderen….ze koos voor Ibiza en Dubai. Plaatsen op onze wereldbol voor een diva….
De rebel is niet meer. En volgens mijn waarneming op afstand was na 2006 het vuur op dat vlak al wel gedoofd. Is dat de verklaring waarom er geen slotwoord of hartenkreet meer volgt? De rebel is niet meer, maar de diva nog wel. Haar sprekende foto met blond haar tooit nog eenmaal alle websites. Hoewel, het zou kunnen dat er straks in haar nalatenschap een manuscript op duikt met daarin ‘de toekomst van de menselijke accountant’. Een diva zal ze altijd blijven, maar ik wil toch afsluiten met die menselijke kant. Die mens Brenda, hoe zou die terugzien? Ik vraag me af of ze in het accountantsvak zo gelukkig is geweest? Was het diva-zijn een façade? Een schild tegen de starre buitenwereld? Feit is wel dat ik nooit een auteur over accountantsboeken ben tegengekomen die zich zo kon verplaatsen in haar lezers en lezeressen. En altijd bestede ik in mijn accountancy-colleges aandacht aan haar hoofdstukje in ‘leren studeren’ over ‘het thuisfront’.
Ze schreef daarin voor al die ambitieuze en hardwerkende assistent-accountants op weg naar de top van de apenrots, denk als je de vrije dagen van de mei-vakantie of pinksteren weer in je RA-examens hebt gestopt, ook aan je geliefden. Ik weet niets van de geliefden van Brenda zelf, maar ze dacht wel aan al die partners, verkeringen, ouders en dierbare vrienden van de accountancy-student! Dat vond ik van alle honderden teksten die ze geschreven heeft echt klasse, het is van groter belang dan de X-code! Het leert eerst mensen dan pas codes-nalevende-robots te zijn. En er is meer dan accountancy. Dat heeft Brenda volgens mij vanaf 2006 ook in praktijk gebracht. En als zij geen manuscript heeft liggen, dan moet BNA Media (prachtige naam: Bright New Accountancy) misschien wel een biografie uitbrengen, niet alleen ter nagedachtenis, maar vooral ook om vooruit te kijken. Brenda’s ideeën zijn het waard om gedeeld te worden. Zeg nou zelf: wie van ons durfde het typologie-model van Starreveld even te actualiseren! Brenda deed het en ik in de praktijk van alledag met diverse online-bedrijven denk ik nog vaak aan haar typologietriangel of de volgens mij door haar geïntroduceerde ‘neo-klassieke-aanpak’ via data-analyse de hele massa betrekken in je controle. De procesminers onder ons werken in lijn met deze opvattingen.
Voor mij is er in de accountancy maar één Brenda Westra, dé sympathieke diva-accountant.
Geef een reactie