Een groep vooraanstaande Nederlandse bedrijven heeft het voortouw genomen om hun MKB-leveranciers sneller te betalen. De Nederlandse bedrijven hebben het initiatief genomen in het kader van Betaalme.nu, een platform met als doel het MKB makkelijker van liquiditeit te voorzien.
Om als bedrijf te kunnen blijven groeien, is een gezonde en stabiele toeleveringsketen essentieel. Veel MKB bedrijven hebben echter moeite om aan voldoende liquiditeit te komen, waardoor ze kwetsbaar zijn en belemmerd worden in hun groei. Betaalme.nu wil binnen vijf jaar € 2,5 miljard aan cash vrijmaken voor het Nederlandse MKB door 50% van de top-1000 grootste bedrijven te mobiliseren. De voortrekkers zijn HEINEKEN Nederland, Randstad, Jumbo en FrieslandCampina. Dankzij het initiatief zal minstens een kwart van het MKB makkelijker toegang tot liquiditeit krijgen. De deelnemers van Betaalme.nu stellen elk hun eigen manifest op. Daarin geven ze aan hoe ze ervoor gaan zorgen dat hun leveranciers sneller betaling van hun facturen kunnen ontvangen. Daarnaast bieden sommigen hun grotere MKB-leveranciers ketenfinanciering aan, waarbij de facturen van leveranciers snel en goedkoop worden gefinancierd door gespecialiseerde partijen.
Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het initiatief. ‘Dankzij de concrete toezeggingen van deze eerste groep toonaangevende bedrijven is praktische invulling gegeven aan de ambities van Betaalme.nu. Deze stappen verdienen navolging van andere grote bedrijven. Door het sneller betalen van hun rekeningen versterken grote bedrijven hun toeleveringsketen. Dit stimuleert de economische groei en de werkgelegenheid in ons land. Bovendien laten grote bedrijven zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen,’ aldus minister van Economische Zaken Henk Kamp.
MKB-Nederland juicht het initiatief toe. Voorzitter Michaël van Straalen: “Voldoende liquiditeit is van levensbelang voor ondernemers. MKB-Nederland zet zich daarom al jaren in om overheden en grote ondernemingen ertoe te bewegen hun rekeningen aan het MKB sneller te voldoen. Voor kleine bedrijven zijn dit vaak de belangrijkste klanten, van wie ze afhankelijk zijn. Dat maakt het lastig iets te ondernemen als tijdige betaling uitblijft. Daarom is dit een mooi initiatief. Het doet ook recht aan de belangrijke positie van kleinere toeleveranciers in de keten. Ik hoop dat vele grote bedrijven dit goede voorbeeld zullen volgen.”
.
Geef een reactie