De NBA heeft de gewijzigde NBA-handreiking 1120 ‘Gebruikmaken van de werkzaamheden van de certificerend actuaris bij de controle van de jaarrekening en de staten van pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen’ ter consultatie aangeboden.
Het geconsulteerde document bevat een technische aanvulling op de bestaande NBA-handreiking 1120. De aanvulling komt voort uit een wetswijziging per 1 januari 2015. Deze wetswijziging houdt verband met de invoering van het nieuwe Financiële toetsingskader (nFTK) en de daarbij horende rekensystematiek rondom het Vereist Eigen Vermogen (VEV).
De wijziging betreft voornamelijk de Good Practice VEV in bijlage 2 onder ‘Basisgegevens vermogenseisen’. Daarnaast is ook de impactanalyse bij pensioenfondsen in bijlage 5 gewijzigd. Gezien de beperkt aantal wijzigingen treft u naast de herziene versie tevens een versie aan met de laatste wijzigingen zichtbaar weergegeven.
nFTK
In de huidige Handreiking, die een werkgroep in het najaar van 2014 voor het laatst heeft aangepast, kon nog geen rekening gehouden worden met de introductie van het nFTK. Met name bijlage 2.1 ‘Risicocomponenten VEV’ en bijlage 5 ‘Rol van de certificerend actuaris – impactanalyse bij pensioenfondsen (art. 126-140 PW)’ zijn nu aangepast op het nFTK.
De wijzigingen hebben betrekking op:
- De gevolgen voor het herstelplan (blz. 17).
- De aanpassingsmethodiek (standaardmodel, blz. 18).
- De introductie van (beleids)dekkingsgraad onder materialiteit (blz. 20 en 45).
- De aanpassingen in de risicocomponenten VEV (blz. 20/21).
- De aanpassingen in voorbeeld rolverdeling (blz. 22/23).
- De aanpassingen in impactanalyse pensioenfondsen (bijlage 5, blz. 30 t/m 37).
Good practice
De good practice beoogt nadere informatie te geven over de mogelijke werkverdeling tussen accountant en certificerend actuaris voor de controle van de basisgegevens voor het VEV en in samenhang daarmee de VEV-methodiek en -berekening.
Inhoud handreiking
De handreiking van juni 2015 bevat onder andere aanwijzingen over basisgegevens, zowel voor deelnemersgegevens als pensioengevend loon, dienstverband, leeftijd en geslacht als de relevante gegevens voor de toereikendheidstoets en vermogenspositie. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook gegevens over de beleggingsportefeuille en kasstromen uit de beleggingen.
De aanvulling geeft nadere detailinformatie over de mogelijke werkverdeling tussen accountant en certificerend actuaris met betrekking tot de controle van de basisgegevens voor het VEV en in samenhang daarmee de VEV-methodiek en –berekening.
Reageren op de consultatie kan tot maandag 11 april 2016.
Geef een reactie