Staatssecretaris Wiebes heeft op verzoek van belastingrechtspecialist ProceD een memo van de Belastingdienst openbaar gemaakt. Daarin wordt aangegeven hoe de fiscus omgaat met het verschijnsel dat DGA’s schulden aan de eigen BV belastingvrij afboeken. “Dat moet bestreden worden”, aldus het memo.
ProceD had een aantal vragen gesteld over de mogelijkheid om belastingvrij de schuld van de DGA aan zijn vennootschap af te boeken. De krant wilde weten of de Belastingdienst daarin beleid voert, hoe dat vormgegeven is en of er navorderingsaanslagen met boetes aan belastingplichtigen zijn opgelegd.
De staatssecretaris laat weten dat er geen beleid is geformuleerd over de geconstateerde mogelijkheid om belastingvrij de schuld van de DGA aan zijn vennootschap af te boeken. “Op basis van wet- en regelgeving en jurisprudentie wordt per casus een afweging gemaakt. Wel is aan de Belastingdienst een aantal handvatten gegeven door een memo dat is opgesteld door een aantal medewerkers van de Belastingdienst.” Dat memo en het het intranetbericht erover heeft Wiebes nu openbaar gemaakt.
Wegstrepen bestrijden
In het memo wordt aangegeven dat “het zogenoemde ‘belastingvrij wegstrepen’ van rekening-courantschulden bestreden moet worden”. Overtollig lenen van de DGA bij de eigen BV is een continu aandachtspunt bij de Belastingdienst. “Vaak worden er met belastingplichtigen afspraken gemaakt over het afbouwen van rekening-courantposities maar er wordt natuurlijk ook gecorrigeerd. Eén van de meest vergaande correcties is die waarbij de opgelopen rekening-courantstand (gedeeltelijk) als een uitdeling wordt aangemerkt.”
Fiscaal product
De fiscus reageert in het memo op de stelling dat de navorderingstermijn na 5 jaar is verstreken, zodat de rekening-courantstand verdwijnt zonder heffing. “Sommige advieskantoren zijn met deze stelling op de commerciële toer gegaan en verkopen dit als een fiscaal product. De kans is dus reëel dat wij bij de aanslagregeling geconfronteerd worden met de stelling dat de debetstand bij de eigen BV als sneeuw voor de zon verdwenen zou zijn zonder dat dat een cent kost. Ook kan het voorkomen dat hierover in vooroverleg een standpunt wordt gevraagd, of kan er bijvoorbeeld gedurende een lopende discussie een beroep op dit standpunt worden gedaan.”
Verjaring na twaalf jaar
Daar gaat de Belastingdienst niet in mee. “Belastingvrij wegstrepen komt erop neer dat de dga en zijn adviseur eerst jarenlang onjuist aangifte doen en vervolgens stellen dat de inspecteur niet meer kan navorderen. Het wettelijke nieuw feit-vereiste zou dit in de weg staan. Wie opzettelijk onjuist aangifte doet wordt niet beschermd door het nieuw feit-vereiste. Er zal navordering plaatsvinden. Daarnaast kunnen in die situaties boetes worden opgelegd of een strafrechtelijk traject worden gestart. In dat laatste geval is de verjaringstermijn twaalf jaar.” In het memo wordt de werkwijze aan de hand van voorbeelden verder toegelicht.
Er wordt niet bijgehouden of er boetes zijn opgelegd of rechtszaken lopen, meldt Wiebes. “Deze informatie is in afzonderlijke fiscale dossiers vastgelegd en het is niet mogelijk deze informatie op eenvoudige wijze te verzamelen.”
Geef een reactie