Het aantal fusies en overnames is in Nederland vorig jaar met 12% gegroeid: een stuk meer dan in de rest van de wereld aanzienlijk toegenomen vergeleken met 2015. Wel is de waarde van de transacties meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek van KPMG naar de internationale fusie- en overnamemarkt.
In 2016 hebben in Nederland 647 fusies en overnames plaatsgevonden, tegen 578 in 2015. In Europa gaat het minder hard: daar zijn 5,7% meer transacties gesloten. Wereldwijd draait de dealmachine nog trager met een plus van 0,8% ten opzichte van 2015. De globale markt voor fusies en overnames was vorig jaar 18.215 deals groot. De EU was met 7.435 transacties goed voor ruim een derde van de wereldwijde markt.
Waarde gehalveerd
De waarde van de transacties in ons land is gedaald tot € 84 (179) mld: dat is 53% minder dan een jaar eerder. In de EU liep het transactievolume veel minder sterk terug: van 968 (847) mld, oftewel 12,5%. Als transactienorm wordt in ons land gemiddeld 9,6 maal (2015: 11,2 maal) de Ebitda (grofweg het brutoresultaat) gehanteerd. Dat is lager dan in de rest van de EU (factor 9,9) en in de wereld (11,1).
Dat de overnamedeals minder groot waren, schrijft KPMG toe aan het effect van drie overnames en fusies van meer dan € 10 mld in 2015: de overname van BG door Shell, de overname van Freescale door NXP op de markt voor halfgeleiders en de fusie tussen Ahold en Delhaize.
Financiële investeerders
Ruim twee op de drie overnames betrof een “strategische overname”. In de rest van de gevallen ging het om een of meer financiële investeerders. Qua volume zijn zij goed voor 18% van de totale transactiewaarde. “Financiële investeerders hebben in totaal 133 bedrijven overgenomen. Sinds 2009 hebben zij niet zo’n grote rol gespeeld op het gebied van overnames. KPMG doelt daarbij op ‘entry investments’: financiële investeerders die bedrijven kopen van niet-financiële investeerders.
Prijsniveau nog hoog
Het gemiddelde prijsniveau is nog steeds hoog, aldus KPMG. “Opvallend is ook dat de gemiddelde betaalde Ebitda multiple in Noord Amerika verder is gestegen, terwijl deze in Europe en Azië iets gedaald is. Relatief gezien is Europe dus nog steeds goedkoop en aantrekkelijk. Dit zou kunnen verklaren dat ondanks het hoge prijsniveau er nog steeds veel transacties plaatsvinden. Daarnaast speelt zeker mee dat buitenlandse partijen nog altijd op zoek zijn kwalitatief hoogwaardige bedrijven. De recente verkiezingsuitslag zorgt ervoor dat Nederland internationaal gezien blijft worden als een stabiel land waarin het goed zakendoen is”, zegt KPMG-partner Danny Bosker.
Volgens KPMG heeft de in 2016 aangekondigde Brexit geen invloed gehad op de Nederlandse markt.
Geef een antwoord