De veranderde omgeving van corporaties vraagt om een herijking van de strategie en een omslag in hun denken en doen. De NBA doet in haar publieke managementletter (PML) “Sociale huur, professioneel bestuur” vijf aanbevelingen voor de sector. Ook adviseert de beroepsorganisatie in de letter om meer consistentie aan te brengen in de drempel voor de OOB-status.
De Parlementaire Enquête Woningcorporaties en de wijziging van de Woningwet in 2015 hebben voor een ingrijpende verandering in corporatieland gezorgd . Deze veranderde omgeving vraagt om een omslag in hun denken en doen. Corporaties moeten volgens de NBA bedrijfsmatiger opereren, willen ze overleven in de veranderende woningmarkt. Scenariodenken, professionele vastgoedsturing, inzicht in kasstromen en samenwerking met andere partijen worden steeds belangrijker.
Herijking strategie en sturingsmodel
In haar PML geeft de NBA vijf aanbevelingen aan de sector. De eerste is om de strategie en het sturingsmodel te herijken. Accountants kunnen hierin toegevoegde waarde leveren door het bestuur, de audit commissie en raad van commissarissen jaarlijks aan te spreken op de kwaliteit van het sturingsmodel, de interne beheersing en het effect hiervan op toekomstige kasstromen en de meerjarenramingen. Daarnaast zit de meerwaarde in het stellen van kritische vragen over gemaakte keuzes.
Verbetering kwaliteit risicomanagement
Een tweede aanbeveling is om de kwaliteit van het risicomanagement te verbeteren. Risicomanagement is een belangrijk beheersinstrument dat geïntegreerd moet zijn in alle processen van de corporatie. Lag in de afgelopen jaren het accent vooral op het voldoen aan de nieuwe regelgeving, nu moet er meer focus worden gelegd op strategische en maatschappelijke risico’s en op de kwaliteit van de informatievoorziening, aldus de NBA. Accountants kunnen hierin hun meerwaarde tonen door regelmatig de kwaliteit van het risicomanagement met het bestuur, de audit commissie en de raad van commissarissen te bespreken. Daarnaast moeten zij in de controleaanpak expliciet aandacht schenken aan het risicomanagement bij de corporatie.
Stroomlijning verantwoordingsproces
De derde aanbeveling is om het verantwoordingsproces te stroomlijnen. De eisen op het gebied van verantwoording en controle zijn de afgelopen jaren toegenomen. Het eind is volgens de beroepsorganisatie nog niet in zicht, gezien de plannen om corporaties een OOB-status te geven. Meer accent op toekomstgerichte informatie kan de transparantie vergroten. Een complicerende factor is dat de regelgeving en het accountantsprotocol pas na het verslagjaar definitief worden. Door de corporatie de mogelijkheden te laten onderzoeken van een intern beheersingssysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van continuous reporting, monitoring en auditing toont de accountant zijn meerwaarde bij deze aanbeveling. Ook kunnen meer frequente interne rapportage en controle de jaarlijkse verantwoording vereenvoudigen.
Robuust IT-systeem
Zorg voor een robuust IT-systeem, dat beveelt de NBA als vierde aan. Goed databeheer is essentieel voor corporaties, zowel voor efficiënte vastgoedsturing als voor optimale afstemming van vraag en aanbod. Met de juiste data kunnen de operationele kosten omlaag en kan een huurder meer persoonlijke ondersteuning krijgen. Doordat geautomatiseerde systemen steeds meer online toegankelijk zijn, neemt de kwetsbaarheid voor cybercriminaliteit echter toe. De NBA raadt accountants aan in de risicoanalyse en de controleaanpak expliciet aandacht te besteden aan cyber security en risico’s op het gebied van IT-beveiliging. Daarnaast wordt aangeraden de mogelijkheden tot innovatie in de gehanteerde controlemethodiek te onderzoeken.
Transparante maatschappelijke verantwoording
De laatste aanbeveling is om naar een transparante maatschappelijke verantwoording te gaan. Er ontstaat steeds meer behoefte aan inzicht in de maatschappelijke prestaties van corporaties, maar op dit gebied zijn nog weinig voorbeelden beschikbaar, stelt de NBA. Het vraagt om een robuust fundament voor maatschappelijke verantwoording en een bijpassende rol voor de accountant. NBA, Aedes en Ministerie kunnen hierbij samen optrekken. De beroepsorganisatie stelt voor om een breed samengestelde sectorcommissie voor woningcorporaties in te stellen. Deze commissie voert structureel overleg met de belangrijkste stakeholders in de sector. Daarnaast is een aandachtspunt voor de NBA om aan de sector duidelijk te maken wat de rol van de accountant is bij het bestuursverslag en hiervoor een eenduidig toetsingskader te ontwikkelen in de vorm van een praktijkhandreiking. Advies voor de accountant is om de juiste rol in de governance te vervullen. En besteed bij de beoordeling van de continuïteitsveronderstelling van de corporatie aandacht aan de meerjarenraming en de toekomstinformatie in de dPi.
OOB-drempel
Het kabinet wil corporaties vanaf 2018 aanmerken als OOB-organisatie. Dit heeft zowel voor de corporatie als de openbare accountant organisatorische en financiële gevolgen. Volgens het voorstel wordt voor de OOB-status een drempel gehanteerd van 1.500 verhuureenheden. Volgens de NBA is deze niet consistent met de al bestaande drempels voor de verplichte instelling van een onafhankelijke controlfunctie (2.500 eenheden) en het hebben van een auditcommissie (10.000 eenheden). De PML adviseert om hier meer consistentie in aan te brengen, rekening houdend met al bestaande toezichtsinstrumenten.
Bron: NBA publieke managementletter “Sociale huur, professioneel bestuur”
Geef een antwoord