De overnamemarkt voor bouwbedrijven is flink in beweging. In plaats van schaalvergroting is echter het oplossen van een personeelsprobleem voor veel bedrijven de belangrijkste drijfveer om – noodgedwongen – een branchegenoot te kopen.
Die ontwikkeling signaleert overnameplatform Brookz in zijn jaarlijkse onderzoek naar cijfers en trends in de overnamemarkt voor bouw- en installatiebedrijven. Voor het onderzoek zijn bouwsectorspecialisten ondervraagd van 185 fusie- & overname-advieskantoren die samen ruim 90% van de MKB-overnamemarkt vertegenwoordigen. Die bestaat uit bedrijven met een omzet tussen de € 0,5 mln en € 30 mln.
Schreeuwend tekort
Volgens CBS-cijfers zit het aantal fusies en overnames in de bouw- en installatiesector al drie jaar in de lift. Vorig jaar kwam het totaal op 490, 18% meer dan in 2015 en 42% meer dan in 2014. Bedrijven betalen 3,8 maal de brutowinst als overnamesom. Brookz zegt dat het vaak om ‘capaciteitsovernames’ gaat. “Vooral woningbouwbedrijven in de Randstad kunnen de vraag op dit moment nauwelijks aan. Er is een schreeuwend tekort aan timmerlieden, metselaars en installatiemonteurs. Het overnemen van een ander bouwbedrijf is dan een snelle oplossing om tegemoet te komen aan de groeiende marktvraag.” Brookz zelf bood in de eerste helft van dit jaar een platform voor 14 overnames in de bouwsector, evenveel als in heel 2016. Tot 2019 zullen zowel de overnamesom als het aantal overnames blijven stijgen, is de verwachting: “Goed draaiende bouwbedrijven zullen bereid zijn een forse (meer)premie te betalen voor extra personeel.”
Geef een antwoord