Met de uitvoering van het Uniform herstelkader rentederivaten MKB (‘UHK’) wil het nog niet zo vlotten, concludeert toezichthouder AFM in een voortgangsrapportage die aan de Tweede Kamer is gestuurd. Om klanten die dit jaar geen aanbod krijgen niet te lang te laten wachten, gaan de zes banken komend najaar alvast voorschotten op de compensatie aanbieden.
“De praktische uitwerking van het UHK heeft de nodige tijd in beslag genomen. De voortgang van de uitvoering van het UHK is daarom minder ver gevorderd dan tijdens de publicatie van het UHK op 19 december 2016 werd verwacht”, schrijft de AFM. Nu, ruim een half jaar later, komt het proces van herbeoordelen en versturen van aanbodbrieven bij de banken op gang. De betrokken banken zijn Rabobank, ABN Amro, Deutsche Bank, ING, SNS Bank en Van Lanschot. “De eerste MKB-klanten hebben een aanbodbrief ontvangen. Vier banken hebben aangegeven al hun klanten in 2017 een aanbod te doen. De overige twee banken houden er rekening mee dat een deel van de klanten zo spoedig mogelijk daarna, in de loop van 2018, een aanbod tot herstel zal ontvangen. Eén van deze banken heeft aangegeven een voorschot aan te bieden aan alle klanten die niet in 2017 een aanbodbrief krijgen. Deze bank zal de betreffende klanten uiterlijk eind 2017 een brief sturen met een aanbod voor een voorschot van 80% van de coulancevergoeding. De AFM verkent met de tweede bank de mogelijkheden hiertoe, waarbij in de overwegingen wordt betrokken of het aanbieden van een voorschot aan deze klanten leidt tot onevenredige vertraging.”
Kwetsbare klanten
Daarnaast denkt een aantal banken kwetsbare klanten pas na september een aanbodbrief te kunnen sturen. Deze banken gaan voor die groep eveneens een aanbod doen voor een voorschot van minimaal 80% van de coulancevergoeding. Bij één bank is dat 100% van de coulancevergoeding. Dat aanbod komt uiterlijk in september.
De twee banken die denken niet voor het eind van het jaar alle klanten een aanbod te kunnen sturen, gaan kwetsbare klanten een voorschot aanbieden dat gelijk is aan een voorlopige inschatting van de compensatie waar de klant aanspraak op kan maken. Dat aanbod komt uiterlijk eind van dit jaar.
Het herstelkader voor rentederivaten is vorig jaar vastgesteld en betreft naar schatting 18.000 MKB-klanten. Die hebben bij de zes banken een product gesloten dat moest beschermen tegen rentestijgingen, maar juist door de rentedalingen enorm duur bleken te zijn.
Geef een antwoord