Op het gebied van de inkomstenbelasting loopt Nederland voorop met digitalisering dankzij onder meer de vooringevulde aangifte. Maar op andere gebieden heeft de Belastingdienst nog een lange weg te gaan, zegt partner Martin Rabenort van EY maandag in het FD.
Mexico en Brazilië zijn op zakelijk fiscaal gebied de koplopers: daar worden zakelijke transacties op de voet gevolgd en analyseren softwareprogramma’s de gegevens. Daardoor betalen bedrijven hun belastingen beter. Nederland heeft volgens Rabenort net als Duitsland en de Verenigde Staten last van de wet van de remmende voorsprong. “Zij hebben in de jaren negentig veel geïnvesteerd in informatietechnologie en hebben al lang een volwassen belastingdienst. Dat maakt digitalisering lastiger dan wanneer er nog nauwelijks een systeem is.”
Dat is bijvoorbeeld het geval in Latijns-Amerikaanse en Zuid-Europese landen, waar de zwarte economie groot is. Aan de andere kant maken Aziatische landen een sterke inhaalslag in het digitaliseren van fiscale diensten.
Maandelijkse aangifte
Waar de digitalisering van de belastingaangifte voor ondernemers in Nederland nog nauwelijks aan de orde is, doen bedrijven in Mexico maandelijks digitaal aangifte, aangevuld met facturen of voorlopige balansen die de aangifte onderbouwen. Die gegevens worden automatisch gecontroleerd. Daardoor zit de fiscus dicht op de transacties, aldus Rabenort. Ondernemingen weten dan snel hoeveel belasting zij moeten betalen en correcties kunnen direct worden doorgevoerd. Volgens Rabenort neemt door digitalisering de belastingopbrengst voor de overheid toe en worden bedrijven zo gedwongen hun organisatie aan te passen en geld in IT te steken.
Geef een antwoord