Digitalisering en online marketing: veel MKB’ers zijn er nog niet van overtuigd dat ze daar energie in moeten steken. Volgens onderzoek van Kantar TNS onder 1.600 ondernemers hecht 45% weinig waarde aan verdere digitalisering, hoewel inmiddels ruim driekwart van de Nederlanders online producten en diensten afneemt.
Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van MKB Nederland en marketingbureau DTG. De helft van de MKB’ers boekt minder dan 5% van de omzet uit online activiteiten. Wel heeft 76% een website en 69% heeft een bedrijfspagina op één of meer andere sites. Een op de zes MKB’ers heeft een eigen webshop. De detailhandel, groothandel en horeca zijn het sterkst online aanwezig, terwijl de bouw- en transportbedrijven achterblijven. Volgens de onderzoekers zijn de percentages vergelijkbaar met het vorige onderzoek, twee jaar geleden.
Online marketing
Zoekmachine-optimalisatie (SEO) en e-mailmarketing worden door circa 30% ingezet. “Weliswaar zijn meer ondernemers online gaan adverteren, de gemiddelde besteding ligt daarbij lager dan twee jaar geleden. Het uitblijven van groei in online marketing wordt wellicht verklaard door het relatief kleine deel van het MKB dat hier op dit moment waarde aan hecht (28%). Daarbij moet gezegd dat de mogelijkheid om online omzet te halen per branche behoorlijk kan verschillen.”
Een online marketingstrategie is bij MKB’ers ver te zoeken. Het aantal bedrijven dat zich van online marketing bedient, is iets kleiner dan in 2015: 49% tegen 52%. Een kwart van deze groep plant de activiteiten; 58% zet online marketing ad hoc in. Bijna niemand reserveert daar budget voor (6%).
Geen drempel, maar weinig resultaat
Wat de MKB’er precies online wil doen, verschilt sterk. Site en socialmediakanalen worden vooral ingezet om het bedrijf te presenteren (51%) en om online gevonden te kunnen worden (25%). Slechts 8% zegt online actief te zijn om nieuwe klanten te werven. Hoewel 80% denkt dat de doelstellingen worden gerealiseerd, meet 40% van de MKB’ers het effect van online inspanningen niet.
Daarnaast zegt bijna driekwart geen drempels te ervaren bij het inzetten en optimaliseren van online marketingactiviteiten. Het rendement blijft echter laag: ruim de helft haalt minder dan 5% van de omzet uit online kanalen. Slechts 9% weet meer dan een kwart van de omzet via online kanalen te genereren.
Het belang van klantbeoordelingen (72% van de Nederlanders bekijkt ze voor een aankoop) wordt onderschat in het midden- en kleinbedrijf. Daar verzamelt en deelt 18% beoordelingen door de klant.
Social media
Een kleine 70% van de MKB’ers is te vinden op social media: Facebook (44%), LinkedIn (29%) en Google +/ Google Mijn bedrijf (25%) worden het meest gebruikt. De grootste groei wordt verwacht in Google Mijn bedrijf: 13% van de ondernemers wil daar de komende twee jaar een pagina claimen. Het aandeel ondernemers dat adverteert op sociale media is 13%, net als in 2015. “Opvallend is dat 62% van de ondernemers die meerdere online kanalen inzetten zoals sociale media, een beter idee denken te hebben hoe zij hun klanten ook in de toekomst kunnen bereiken dan ondernemers die geen (44%) of één online kanaal inzetten (53%).”
Sites en shops worden wel steeds serieuzer aangepakt: 76% van de MKB-sites zijn geschikt voor smartphones en tablets en 52% van de ondernemers besteedt besteedt de bouw van de website uit en meer dan een kwart (28%) gebruikt professioneel foto- en/of videomateriaal.
Geef een antwoord