Vorig jaar nog gaf demissionair staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aan dat de belastingdienst, in de strijd tegen schijnzelfstandigheid van ZZP’ers, alleen zou optreden tegen een handvol ‘evident kwaadwillenden’. Volgens FD blijkt echter dat de fiscus dat begrip ruimer toepast en veel meer opdrachtgevers van ZZP’ers in het vizier heeft.
Dit feit zou blijken uit twee interne memo’s van de fiscus die het ministerie van Financiën in augustus vrijgaf nadat een beroep was gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur. FD meldt dat adviseurs hun klanten aanraden terughoudend te zijn met het voorleggen van opdrachtovereenkomsten met zzp’ers aan de Belastingdienst wegens de richtlijnen van deze memo’s. Dat zou namelijk voorkomen dat slapende honden worden wakker gemaakt.
Geen aanpassingen kan tot boetes leiden
Bij het opschorten van de handhaving, tot 1 juli 2018, maakte de VVD-staatssecretaris een uitzondering voor ‘evident kwaadwillenden’, waarbij de termen fraude, zwendel, valsheid, samenspanning en uitbuiting op van toepassing zouden zijn. Uit de memo’s zou echter blijken dat bedrijven veel sneller in die categorie belanden. Dat zou vooral het geval zijn als opdrachtgevers en -nemers, ondanks herhaaldelijke verzoeken van de Belastingdienst, geen aanpassingen aanbrengen in modelovereenkomsten die de fiscus heeft afgekeurd. Ook als bedrijven en zzp’ers aanwijzingen negeren om hun werkwijze te veranderen zodat er volgens de fiscus geen sprake is van een dienstbetrekking, kan de fiscus loonbelasting en sociale premies naheffen bij opdrachtgevers en boetes opleggen. Voorbeelden hiervan uit de praktijk zijn tot nu toe niet bekend.
Bron: FD
Geef een reactie