De consumentenprijzen stegen in oktober ten opzichte van een jaar eerder met 1,3 procent, blijkt uit de consumentenprijsindex van het CBS. In september was de prijsstijging nog 1,5 procent.
Benzine en kleding
De beperktere stijging van de consumentenprijzen werd vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van benzine en kleding. Benzine was in oktober 1,1 procent duurder dan in dezelfde maand van 2016. In september was benzine op jaarbasis nog 4,7 procent duurder. Voor kleding betaalde de consument in oktober 2,7 procent minder dan vorig jaar. In september was de prijsdaling op jaarbasis 1,3 procent.
Europese vergelijking
Naast de consumentenprijsindex (CPI) berekent het CBS ook de Europees geharmoniseerde prijsindex (HICP). In oktober was de prijsstijging van goederen en diensten in Nederland volgens de HICP 1,3 procent. In september was dat nog 1,4 procent. In de eurozone nam de prijsstijging in oktober af naar 1,4 procent. De prijsstijging van goederen en diensten in Nederland bleef daarmee iets lager dan in de eurozone.
De HICP houdt in tegenstelling tot de CPI geen rekening met de kosten van het wonen in de eigen woning. In de CPI worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.
Geef een reactie