MKB-kredietcoach gaat de leergang Herstructureringsdeskundige herhalen. Tijdens de leergang gaan de docenten in op de vraagstukken die spelen bij het begeleiden van ondernemingen die in zwaar weer verkeren of dreigen te komen. Daarbij gaat het over juridische, waarderings- fiscale-, bedrijfskundige- en financiële implicaties die spelen bij het levensvatbaar maken en houden van ondernemingen.
Nieuwe wetgeving
Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Een wet die het mogelijk maakt om het saneren van schulden en het herstructureren van ondernemingen wettelijk af te dwingen. Daarmee biedt de wet ondernemers die te maken hebben met een te hoge schuldenlast perspectief om een doorstart te maken. Tegelijkertijd heeft de wet ook gevolgen voor ondernemingen die een vordering hebben bij ondernemingen met een hoge schuldenlast. Hun vordering kan, door de homologatie grotendeels verdampen. In beide gevallen zullen ondernemers een beroep doen op de herstructureringsdeskundigheid van de accountant.
Corona-schulden
Herstructureringsdeskundigheid en onderhandelingsvaardigheden spelen ook een belangrijke rol bij het maken van afspraken met De Belastingdienst, financiers en verhuurders over de wijze waarop moet worden omgegaan met vraagstuk van continuïteit en levensvatbaarheid in het licht van de door veel ondernemingen opgebouwde Corona-schulden. Een onderwerp dat tijdens de leergang alle aandacht krijgt.
Relevant voor het MKB
Uit de meeste recente Kleinbedrijf Index die de Hogeschool van Utrecht elk kwartaal publiceert samen met kredietverstrekker Qredits en ondernemersvereniging ONL blijkt dat een groot deel van het kleinbedrijf niet meer levensvatbaar is. In het Financieel Dagblad van 13 oktober merkt Van Teeffelen, lector bij de Hogeschool Utrecht op dat het aantal bedrijfsbeëindigingen in het eerste en tweede kwartaal van 2022 fors zal toenemen. ‘Eerst krijgen de ondernemers de cijfers terug van hun boekhouder, dan rekken ze tijd’, zegt Van Teeffelen. ‘In juni gaan de ondernemers rekenen met de belasting die ze vanaf oktober moeten terugbetalen en zien ze dat het echt niet uit kan.’ Het is dus belangrijk dat de accountant actief in het mkb goed voorbereid is om deze ondernemers bij te staan.
Minnelijke schuldsanering centraal
Tijdens de leergang staat het organiseren van de minnelijke schuldsanering centraal, dat is de basis voor iedere herstructurering. Mochten bepaalde schuldeisers uiteindelijk niet mee willen werken dan kan er altijd nog een beroep op de WHOA worden gedaan. Daarbij krijgen de deelnemers beschikking over software en modellen waarmee zij de levensvatbaarheid van een onderneming en een schuldenakkoord kunnen onderbouwen.
Docenten met kennis van het MKB en de accountancy
Als docenten treden op:
Mr. Benne van Leeuwen – insolventieadvocaat, curator, herstructureringsdeskundige
Drs. Arjaan van den Berg waarderingsdeskundige, herstructureringsdeskundige
Niels Leijten – financieringsdeskundige saneren en overbruggen
Jan Wietsma AA – WHOA-deskundige, adviseur strategie en managementaccounting.
Alle docenten hebben ruime ervaring opgedaan met het herstructureren van ondernemingen in het mkb. Daarnaast hebben ze kennis van de specifieke regelgeving waaraan accountants gehouden zijn.
Aanbeveling
De leergang wordt aanbevolen door het Zwaar Weer team van de Kamer van Koophandel en voldoet inhoudelijk aan het verplichte PE-thema continuïteit van de NBA. In voorkomende gevallen kunnen degenen die de leergang hebben afgerond zich kandideren als herstructureringsdeskundige of observator tijdens een WHOA traject.
Start en aanmelden
De leergang start op 11 november 2021 en wordt in hybride vorm aangeboden. Meer informatie en aanmelden kan via https://www.mkb-bedrijfscoach.nl/oplossingen/cursussen/opleiding-mkb-herstructureringsdeskundige/
Geef een reactie