Het huidige sociale en fiscale stelsel biedt veel ruimte tot maatwerk, maar is daardoor ook complex. Dat stelt het kabinet in een reactie op het Actalrapport ‘Regeldruk door Inkomenskoppelingen en Inkomensdrempels’. Actal kwam begin september 2014 met dit rapport.
Het vinden van een juiste balans tussen eenvoud en maatwerk, en tussen zo min mogelijk regeldruk en zo passend mogelijke informatievoorziening vindt het kabinet daarom nodig. Zo staat het in de kabinetsreactie op de Actal-rapportage ‘Regeldruk door Inkomenskoppelingen en Inkomensdrempels’ waarmee de ministerraad op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft ingestemd. Het Actal-rapport dateert van 4 september 2014.
Het kabinet erkent de door Actal genoemde voordelen van vereenvoudiging, en doet waar mogelijk haar best om het stelsel te vereenvoudigen zonder de doelstelling van het stelsel uit het oog te verliezen. Voorbeelden van mogelijke vereenvoudigingen zijn het harmoniseren van inkomensbegrippen en betaaldata. Het kabinet gaat deze mogelijkheden nader verkennen. Daarnaast onderneemt het kabinet al acties om de complexiteit van het systeem van inkomensafhankelijke regelingen terug te dringen. Voorbeelden daarvan zijn de introductie van uitgebreidere online dienstverlening, het verminderen van de regeldruk en het project Compacte Rijksdienst.
Geef een reactie